izložba

Otvorena izložba Tome Savića Gecana bez izložaka


vrijeme: 15.12.2017. - 13.01.2018.
mjesto: Rijeka; Mali salon, Korzo 24

U riječkoj galeriji Malom salonu u petak navečer otvorena je izložba Tome Savića Gecana, izložba bez izložaka, galerija praznih zidova koje je autor samo obojio. Izložba će biti otvorena do 13. siječnja 2018.

U boju je umiješao stakleni prah od čaša koje su nastale pretapanjem skinutog stakla izloga galerije "Etablisement d'en Face" u Bruxellesu 2005. godine i u kojima je piće posluživano posjetiteljima. Taj prah umiješao je u boju kojom je oličio vanjski zid galerije "(On)begane Grond" u Antwerpenu na drugoj izložbi 2015. godine.

 

Kustosica izložbe Sabina Salamon istaknula je da svako pojavljivanje Savića Gecana na izlagačkoj sceni urušava koncept izlaganja.

 

U Malom salonu publiku dočekuje sveprožimajuća praznina, ostavljajući dojam da je na izložbu došla prerano ili prekasno, ocijenila je.

 

"Svježe prefarbani Mali salon razgolićuje do kože i tek time što ga ostavlja praznim u pravom ga smislu otvara - ne izlažući ništa, osim prostora samog. Takva gesta potvrđuje Savića Gecana kao jednog od autora koji su u devedesetima aktualizirali pitanja prirode i legitimiteta umjetnosti. Njegov rad u cjelini prototip je antipopularane umjetnosti - u mjeri u kojoj se ne obraća većini i publiku ostavlja gladnom slika i sadržaja", istaknula je kustosica Salamon. (Hina)


(R.P.B., 18.12.2017)