" />
projekcija, koncert

Fil(m)harmonija: 'Cirkus'


vrijeme: 19.12.2017. - 20.12.2017.
mjesto: Zagreb; Kino Europa, Varšavska 3

Povodom 40. obljetnice smrti velikog Charlieja Chaplina ponovno se prikazuje jedna od njegovih najznačajnijih komedija - kultni 'Cirkus' uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. Zagrebačka će publika na ukupno četiri izvedbe, u utorak i srijedu, 19. i 20. prosinca (18:30 i 20:30 sati) gledati jednu od najboljih filmskih komedija svih vremena, koja je ujedno i autobiografska metafora Chaplinove komičarske karijere.

Charlie Chaplin umro je na Božić, 25. prosinca, 1977. ostavivši iza sebe bogatu filmsku karijeru ispunjenu nezaboravnim filmskim trenucima, te stvorivši vjerojatno najpoznatiji lik s celuloidnih vrpci svih vremena, legendarnog Skitnicu.


'Cirkus' (1928.) nam donosi priču o siromašnom i gladnom Skitnici kojeg u cirkusu zamjenjuju za džepara. Bježeći od policajaca koji jure za njim, on izvodi urnebesne napore kako bi im umaknuo te nehotice postaje hit točka. Nakon toga, vlasnik cirkusa poželi ga angažirati za stalni nastup i tek tada započinju prave avanture ovog antijunaka. Osim što je glumio, režirao i producirao film te skladao glazbu, Chaplin je izveo i većinu akrobatskih scena u filmu, nerijetko s nekoliko stotina ponavljanja. Produkcija filma zapamćena je kao jedna od najkontroverznijih u povijesti filma. Osim što se poklopila sa senzacionalnim razvodom Chaplina i Lite Grey te, posljedično, njegovim financijskim krahom, praćena je brojnim nevoljama na setu - od krađa i urušavanja scenografije, požara, pa do uništenja snimljenih materijala.  Unatoč tome, film je dočekan s oduševljenjem, a Chaplin je za njega primio i svog prvog Oscara, na prvoj ikad održanoj ceremoniji te nagrade 1929. godine.


(R.P.B., 15.12.2017)