radionica, kolonija, konferencija, znanstveni skup

Bacači Sjenki: Pametniji grad - međunarodna konferencija


vrijeme: 19.12.2017. od 11 do 18h
mjesto: Zagreb, Galerija GRETA, Ilica br. 92

Bacači Sjenki najavljuju završno događanje međunarodnog projekta Kad bi zgrade/prostori mogli govoriti, pod nazivom Pametniji grad, koje će se održati 19. prosinca 2017. u Galeriji Greta u Zagrebu. Program obuhvaća međunarodnu konferenciju i radionicu.

Radi se o konferenciji kojom završava međunarodni projekt “Kad bi zgrade/prostori mogli govoriti” (If Buildings Could Talk) unutar kojeg smo zajedno s partnerima iz Makedonije, Republike Srbije, Slovenije te Hrvatske istraživali nekoliko aspekata urbanih transformacija. Tijekom godine u okviru projekta održane su brojne radionice u Zagrebu, Dubrovniku, Bitoli, Skopju i Beogradu te programi povezani uz svaki pojedini i izbrani problem urbane transformacije, graditeljskog i arhitektonskog naslijeđa te pripremljena međunarodna konferencija/radionica koja će se održati u Zagrebu u prosincu 2017. godine a koja će okupiti stručnjake iz područja urbanizma, arhitekture, politike stanovanja iz više zemalja.

Tema konferencije i cijelog skupa su nove dinamike razvoja i očuvanje gradova, javnih prostora, urbanističkog i arhitektonskog naslijeđa, ali i oplemenjivanje novih urbanih cjelina kroz sudioničko promišljanje urbaniteta. Sudionici konferencije izložit će dobre i loše prakse, primjere razvoja te objasniti zakonske okvire koji te prakse i primjere omogućavaju ili sprječavaju.

Sva izlaganja bit će snimana te kasnije objavljena kao zbornik.

Tijekom konferencije bit će prikazan program filmskih ostvarenja koji obrađuju teme urbanih transformacija, a bit će predstavljena i završna publikacija projekta “If Bulidings Could Talk”.

Konferencija će se održati 19. prosinca u Galeriji Greta, a radionica projekta će trajati u razdoblju od 18.-20.12.2017. godine a održat će se u prostorijama Društva Arhitekata Zagreb na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1 te drugim prostorima grada Zagreba.
 
Organizatori: Bacači Sjenki. Suorganizatori: UHA, udruga FRU (Bitola/Skopje), udruga Supervizuelna (Beograd)
Voditeljica projekta: Doc. dr. sc.  Sandra Uskoković
Suradnici projekta: Boris Bakal, Leo Vukelić, Marko Ambroš, Mare Šuljak. Gosti: Dejan Ivanovski (arhitekt iz Skopja), Filip Jovanovski (aktivist, intermedijalni umjetnik i povremeno arhitekt iz Bitole), Ivana Vaseva (povijesničarka umjetnosti iz Skopja), Mirjana Stojadinović (konceptualna i intermedijalna urbana umjetnica iz Beograda), Saša Tkačenko (intermedijalni umjetnik i teoretičar iz Beograda), Leo Vukelić (intermedijalni umjetnik iz Zagreba) i mnogi drugi.

http://www.bacaci-sjenki.hr/hr/605/hrvatski-pametniji-grad/

(D.H.F., 15.12.2017)