najave

Film 'Kratki izlet' od 21. prosinca u kinu Europa


vrijeme: 21.12.2017.
mjesto: Zagreb, Kino Europa

Film "Kratki izlet" Igora Bezinovića, snimljen prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana, počinje se  od 21. prosinca prikazivati na repertoaru zagrebačkog kina Europa. 

Riječ je o Bezinovićevom dugometražnom igranom prvijencu, koji je ove godine na festivalu u Puli osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film.

U središtu priče je mladić (glumi ga Ante Zlatko Stolica, koji uz redatelja potpisuje i scenarij), koji provodi ljeto tulumareći po istarskim festivalima.
Jednoga dana susreće svog znanca (Mladen Vujčić), koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama.
Nakon što im se pokvari autobus, avanturu nastavljaju pješice, a najavljeni kratki izlet prerasta u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Kako je najavljeno, taj je film zanimljiv spoj fikcije i dokumentarizma te "filmsko osvježenje koje osvaja režijom, scenarijem, fotografijom, zvukom i glumačkim postavom kojeg čini samo jedan profesionalni glumac".
U filmu još glume Željko Beljan, Iva Ivšić, Marko Aksentijević, Martina Burulic i Josip Visković.

Svjetska premijera "Kratkog izleta" bila je početkom godine u sekciji Bright Future prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.
Dosad je prikazan na dvadesetak svjetskih festivala na kojima je osvojio osam nagrada, među njima i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić), nagradu za režiju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog (Zerkalo) i nagradu za najbolji, odnosno najhrabriji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Domaći i inozemni filmski kritičari opisuju "Kratki izlet" kao zaigranu i duboku filmsku posvetu izgubljenom vremenu (Playlist) s diskretnom dozom magijskog realizma (Cineuropa). 
Uspoređuju ga i s “American Honey” Andree Arnold (Film na dan) i “Slackerom” Richarda Linklatera (Jutarnji list).

Igor Bezinović (Rijeka, 1983.) diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Režirao je desetak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac "Blokada".
Direktor fotografije u njegovom dugometražnom igranom prvijencu "Kratki izlet" je Danko Vučinović, montažeri su Hrvoslava Brkušić i Miro Manojlović, a skladatelj je Hrvoje Nikšić.
Dizajner zvuka je Martin Semenčić, a snimatelj zvuka Matija Santro. Izvršna producentica filma je Tena Gojić.

Film je nastao u produkciji tvrtke Studio Pangolin. (Hina)
 

(D.H.F., 14.12.2017)