predstavljanje

Kustoski kolektiv Horizont: Odbojka na pijesku


vrijeme: 14.12.2017.
mjesto: Split, Salon Galić

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split poziva na događanje Kustoskog kolektiva Horizont: ‘’Odbojka na pijesku’’ koji će se održati u splitskom Salonu Galić, u četvrtak 14. prosinca u 20 sati.
 

Odbojka na pijesku
(umjetnička disciplina)
- performativna, participativna aktivnost koja utjelovljuje krilaticu Art is Life.
(prema kustoskom kolektivu Horizont)

Za svoj prvi kustoski čin kolektiv Horizont je odabrao prostor Salona Galić koji je za potrebe događaja prenamijenjen u teren za odbojku na pijesku. Misao vodilja je čista - polazeći od igre stvara se prostor za dijalog. Otvorenja izložaba su događanja gdje dolazi do susreta umjetnika, kustosa i publike, te upravo kroz ovaj rad želimo promijeniti sam kontekst tog susreta. Namjera je, kroz mogućnost igre i sporta, konstruirati novi prostor upoznavanja te istražiti način korištenja prostora koji je prvenstveno namijenjen izlagačkoj djelatnosti splitskih umjetnika, pritom postavljajući pitanje: Može li umjetnik/kustos beneficirati od galerijskog prostora kad se oduzme faktor izlaganja?       
Ovim site-specific radom očekujemo happening čija uspješnost u potpunosti ovisi o posjetiteljima (umjetnici, kustosi, publika). Scenografija je ponuđena; artificijelno konstruirana plaža usred zime s pripadajućim rekvizitima dok scenarij stvaraju sami posjetitelji.

Horizont Bio

Kustoski kolektiv Horizont osnovan je 2015. godine sa ciljem promicanja, razvitka i unapređivanja umjetničkih i kustoskih praksi. No, sa zadatkom da ponajprije kroz praktičnu djelatnost predstavlja raznolike umjetničke pristupe, kritizira i raspravlja aktualne javne problematike i unapređuje profesionalni rad u području umjetnosti. Članovi kolektiva su povjesničari umjetnosti s različitim afinitetima i iskustvima u području umjetnosti – Lana Beović (1990, Split), Božo Kesić (1990, Split) i Ivana Vukušić (1988, Split).

http://www.hulu-split.hr/


 

(D.H.F., 11.12.2017)