izložba

Izložba 'Dnevnik čitanja' u Galeriji Flora


vrijeme: 10.12.2017. - 20.12.2017.
mjesto: Dubrovnik, Galerija Flora

U dubrovačkoj Galeriji Flora u nedjelju 10. prosinca 2017. u podne otvara se izložba Biljane Stamenkovske Šipuš pod nazivom Dnevnik čitanja.

Dnevnik čitanja sastoji se od tridesetak grafičkih listova načinjenih u tehnikama dubokog tiska. Riječ je o grafičkim dnevnicima - bakropisima i suhim iglama nastalim u razdoblju od proteklih godinu dana u kojima se umjetnica vraća svojim grafičkim počecima. Ostaje vjerna crtežu i pismu: urezujući i gravirajući, ponekad oprezno i nježno, ali još češće žestokim duktusom linije, pristupa cinkovnim pločama (matricama). Bilježeći svoju stvarnost, raspoloženja, borbe, depresije, obrane, odustajanja - njegujući "svoje ožiljke", iskušava svoju žensku snagu, majčinstvo, uloge i (za)datosti svakodnevnog bivanja. Autodestrukcija je sveprisutna, najprije kao odstranjivanje onoga što je pogubno, a istovremeno iscjeljujuće.

Dnevnik čitanja također je reminiscencija na dane čitanja lektire i vođenja bilješki o pročitanom književnom djelu. Što bi se moglo ili trebalo iščitati iz ovih grafičkih listova, kao i u čitanju bilo kojeg štiva, stvar je osobnog doživljaja koji se uglavnom najbolje čita između redova.

Biljana Stamenkovska Šipuš, akademska slikarica-grafičarka upisuje prvi put studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1989. godine. Godine 1991. nastavlja studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira 1995. godine na grafičkom odjelu u klasi prof. Frane Pare.
Od tada se bavi različitim oblicima umjetničkog djelovanja, a ponajprije grafikom, točnije dubokim tiskom.
Živi i radi u Zagrebu.


 
https://www.facebook.com/HDLU-Dubrovnik-1375093479438889/

(D.H.F., 08.12.2017)