" />
predstavljanje, projekcija

Hrvatske koprodukcije u režiji žena na festivalu u Sundanceu


vrijeme: 18.01.2018. - 28.01.2018.
mjesto: SAD; Park City

Čak su tri hrvatske koprodukcije, sve u režiji žena, uvrštene u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Filmskog festivala Sundance, koji će se održati od 18. do 28. siječnja u Park Cityju - igrani film 'Deer Boy' Katarzyne Gondek te animirani 'Ježeva kuća' Eve Cvijanović i 'Manivald' Chintis Lundgren.

 "Deer Boy" redateljice i scenaristice Katarzyne Gondek, nastao u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji, horor je bajka o instinktima, prvom lovu, krvi i prirodi. Uz elemente apsurdnog humora, film prikazuje što se događa kada se u obitelji lovca rodi sin s jelenovim rogovima. "Roditeljska toplina miješa se s gađenjem, snovi sa stvarnošću, a dječja nevinost s lekcijama o ubijanju", napominje se u obavijesti Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Glavne uloge tumače Janusz Chabior, Katarzyna Sniezka Sobiszewska, Eryk Maj, Mieszko Czachor i Andrzej Adamczak, dok su Doris Šarić-Kukuljica, Ivan Mokrović i Kristijan Ugrina za film dali glasove. 

 

Hrvatski koproducent je Filmska udruga Motion, od hrvatske ekipe na filmu su radili koproducentica Barbara Vekarić i dizajner zvuka Ivan Zelić, a film je premijerno prikazan u svibnju na festivalu u Krakowu.

 

Animirani film "Manivald" redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij o neiskusnom liscu u tridesetim godinama koji se, kada sretne seksi vuka, majstora za perilice za rublje, uplete u neobičan ljubavni trokut. 

 

Film je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

 

'Ježeva kuća' osim na Sundanceu nominirana i za nagradu 'Annie'. (Hina)

 

(R.P.B., 05.12.2017)