izložba

Nestabilna tijela / Nesigurni objekti, izložba Vlaste Žanić


vrijeme: 06.12.2017. - 22.12.2017.
mjesto: Split, Galerija Škola

U srijedu, 6. listopada 2017. u 19 sati, u splitskoj Galeriji Škola otvara se samostalna izložba Vlaste Žanić Nestabilna tijela / Nesigurni objekti. Izložba će se odvijati istovremeno u oba prostora, na adresi Fausta Vrančića 15 kao i u galerijskom prostoru na drugom katu Škole likovne umjetnosti, Fausta Vrančića 17. 

Vlasta Žanić: Performativ skulpture i participacijski obrati

Izložba Nestabilna tijela, nesigurni objekti okuplja dva korpusa radova Vlaste Žanić koje dijeli točno jedna dekada. Uvriježeno zvan Vrtnja, Zvrk ili Ravnoteža, ovaj prvi niz, nastao u razdoblju oko 2006., upućuje na instalacije, video i participativne radove, performanse i happeninge u jednom (autoričinom) ili više lica (ciljane skupine participanata), koje kao osnovnu uputu sadržavaju vrtnju oko vlastite osi/centra, te u svojoj konačnici potenciraju gubitak tla pod nogama.
Na izložbi je uz vrtnje, predstavljen i Inflatus mobilus iliti Bojan. Radi se o skulpturi u formi monolitnog stupa bijele boje, samo naočigled teške plastičnosti jer je zapravo rađen od krhkog stiropora. To je i prva autoričina kiparska realizacija nakon više od petnaest godina raznih medijskih eksperimenat.
Ta je centralna autoritativna forma/figura u radu Inflatus mo¬bilus ‘oskvrnjena’ jer je uslijed svog novouspostavljenog mehanizira¬nog funkcioniranja, prestala biti postojanim, statičnim objektom ili centralnim subjektom oko kojeg se svi kreću. I dok tako, naizgled aktivna, besciljno vrluda izložbenim prostorom, tražeći kutak za sebe, presreće posjetitelja i provocira iznenađenje, smijeh i neku daljnju zaigranu, uvijek drugačiju reakciju/participaciju.
Misleći o vrtnji, kako nestabilnih tijela, tako i nesigurnih objekata, razmišljamo koliko je za sitnu pukotinu i zaokret u tekućoj stvarnosti ponekad dovoljan samo jedan jasno postavljeni zaigrani okidač i u tome leži precizna snaga autoričinih akcija i kolektivnih orkestracija. (Ivana Meštrov, kustosica izložbe)

Izložba ostaje otvorene do 22. 12. 2017.
Razgovor s autoricom:  8. 12. u 12 sati

https://www.facebook.com/galerijaskola/

 

(D.H.F., 05.12.2017)

Tagovi: vlasta žanić