predstava

Premijera monodrame 'Stube Helene Modell'


vrijeme: 07.12.2017. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Kazališna dvoranaLea Deutsch, Židovska općina u Zagrebu, Palmotićeva 16

Predstava 'Stube Helene Modell' Nevena Lukačevića u režiji Marka Jurage, izvedbi glumice Tene Jeić Gajski, te produkciji Aplauz teatra i Teatra Erato bit će premijerno izvedena 7. prosinca, u 19,30 sati, u kazališnoj dvorani 'Lea Deutsch' Židovske općine u Zagrebu. Ovom izvedbom Teatar Erato i Aplauz Teatar pridružuju se Tjednu Izraela u Zagrebu.

„Stube Helene Modell“ apologija su mlade nacistice koja je radila u koncentracionom logoru za djevojke u Mathausenu.
 
Suočena sa svojim zločinima Helena pokušava dobiti oprost od same sebe. Ulazeći u ishodište vlastitih postupaka u njoj se počinju lomiti osjećaji ljudskosti, morala i nametnutih ideala.
 
Strahote drugog svjetskog rata postale su izvorište i inspiracija mnogim umjetnicima da iz njega crpe "arhetipe" dobra i zla. Crna mrlja ljudske povijesti postala je sinonim za crninu u psihologiji suvremenog čovjeka - ultimativno zlo na koje je čovjek uvijek spreman. Moral i ljudskost često bivaju potisnuti u drugi plan a u prvi plan izlaze "opravdanja" ideologija i naređenja.
 
Osuda takvih "crnih mrlja" na žalost uvijek dolazi s velikim zakašnjenjem te se crne mrlje prošlosti rijetko, ili nikada, koriste za prevenciju bilo koje druge nepravde u budućnosti.
 
Helena, skrivena iza vela naređenja i ideologije, tek nakon počinjenih zločina susreće se s pitanjem "Zašto?". Krhka i nježna čuvarica Mathausena učinit će svoje posljednje uspinjanje, na stratište vlastitih zločina, na suđenje pred vlastitom savjesti.

(R.P.B., 30.11.2017)