financiranje

'Alfi' Une Gunjak na Torino Film Labu dodijeljeno 50.000 eura


vrijeme: 25.11.2017.
mjesto: Italija; Torino

Torino Film Lab podupire prve i druge filmove mladih redatelja, a ove godine produkcijsku potporu dobila je Una Gunjak za svoj prvi dugometražni igrani film 'Alfa', koji nastaje u koprodukciji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Francuske i Italije. Deseto izdanje Torino Film Lab Meetinga održalo se 24. i 25. studenog u sklopu Filmskog festivala u Torinu i okupio je više od 300 filmaša iz cijelog svijeta. Predstavljeno je 12 projekata u završnim fazama razvoja.

Una Gunjak je autorica višestruko nagrađivane 'Kokoške' koja je nastala u njemačko-hrvatskoj koprodukciji za koju je, među ostalim, dobila i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film 2014. godine. Alfu je počela razvijati 2015. godine na rezidenciji Cinéfondation, a projekt je podržan i od strane Deska Kreativne Europe – Potprograma MEDIA te Filmskog fonda Sarajevo grad filma.
 
Una Gunjak je 2008. diplomirala filmske studije pri Sveučilištu u Torinu, a 2010. magistrirala je montažu na prestižnoj National Film and Television School u Londonu gdje trenutno živi i radi kao montažerka i redateljica igranih i dokumentarnih filmova te reklama. Kokoška joj je bila prvi profesionalni autorski projekt.
 
Svrha produkcijske nagrade Torino Film Lab Meetinga koju dodjeljuje međunarodni žiri je potpora završavanju filma, a novčana nagrada od 50.000 eura dodjeljuje se nakon ocjenjivanja scenarija, budžeta, financijskog i produkcijskog plana i javnog prezentiranja projekta. Žiri se također osobno sastaje s redateljem i producentom filma. Mijenja se svake godine, a ovogodišnji članovi bili su Laura Milani (predsjednica žirija, Italija), ravnateljica Nacionalnog muzeja kina u Turinu (Museo Nazionale del Cinema); redatelj Karim Aïnouz (Brazil); filmašica i umjetnica Tala Hadid (Maroko/Irak); redateljica i scenaristica Anna Rose Holmer (SAD) te producent Georges Schoucair (Libanon).
 
Uz 'Alfu', druga ravnopravna nagrada (u iznosu od 50.000 eura) otišla je filmu Sole (Italija, Francuska, Poljska) u režiji Carla Sironija.
 
Dodajmo i kako je u modulu ScriptLab sudjelovao projekt 'Črna mati zemla', adaptacija romana Kristiana Novaka koja nastaje u produkciji Antitalenta iz Hrvatske.
 
Detalji o 'Alfi' dostupni su na ovoj poveznici, o projektu 'Črna mati zemla' ovdje, a za detalje o Torino Film Labu kliknite tu.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 28.11.2017)