nagrada

Nagrada glumcu Borku Periću na 34. Susretima kazališta / pozorišta BIH u Brčkom


vrijeme: 25.11.2017.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Brčko

Na ovogodišnjim 34. Susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom, održanim od 16. do 25. studenog, nagrada za najbolju mušku ulogu jednoglasno je dodijeljena Borku Periću, za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi 'Ustav Republike Hrvatske', autora Ante Tomića i Rajka Grlića, u režiji Vinka Brešana i produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Uloga Borka Perića u ovoj predstavi zahtijeva portretiranje suptilnih nijansi kompleksnog karaktera, uz trajni balans između humornog i dramskog registra te nastojanje da se izbjegne bilo kakva karikaturalnosti i omogući prikaz ovog živopisnog neodoljivog lika.
 
Nagradu je dodijelio stručni žiri u sastavu: Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva, Ljiljana Blagojević, glumica iz Beograda i Anja Šovagović, glumica, iz Zagreba.
 
Ova hrabra, suvremena satira, kroz nacionalne odnose (one Hrvata i Srba) te kroz homofobne relacije (pitanje pozicije homoseksualaca u društvu) progovara o aktualnim temama unutar postojeće svakodnevice kojoj svjedočimo. Radi se o predstavi koja se bavi ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, erotikom i netrpeljivošću prema drugima i različitima.

(R.P.B., 28.11.2017)