koncert

Svjetska orguljaška zvijezda Thomas Ospital gost ciklusa Lisinski subotom


vrijeme: 02.12.2017.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 2. prosinca u svojem ciklusu Lisinski subotom višestruko nagrađivanog francuskog orguljaša Thomasa Ospitala, "majstora orgulja" koji će tom prilikom zasvirati na veličanstvenim orguljama koje su zaštitni znak Dvorane Lisinski.  

Najavljen kao svjetska orguljaška zvijezda i čudesni mladi umjetnik, Ospital je od 2015. godine na mjestu orguljaša glasovite "pariške župne crkve" Saint-Eustache.

Naslijedio je slavnog Jeana Guilloua te je od 2016. rezidencijalni orguljaš Francuskoga radija u Auditorium Radio France, a od akademske godine 2017./2018. počinje pedagošku djelatnost na glasovitom Pariškom konzervatoriju, gdje će se pridružiti skupini profesora na Odsjeku za orgulje i orguljašku improvizaciju.

Kao solist, komorni glazbenik i uz orkestar Ospital redovito gostuje diljem Europe, Rusije i SAD-a, pri čemu važno mjesto u njegovu koncertnom repertoaru zauzimaju nadahnute i uzbudljive improvizacije.

Tako će biti i na zagrebačkom koncertu, na kojemu će, uz Preludij i fugu u D-duru i Sonatu u c-molu, br. 2 Johanna Sebastiana Bacha, te Fantaziju u f-molu i Andante u F-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta zasvirati i vlastitu Improvizaciju.

U programu su također Štajerska tarantela, L. 69 (transkripcija za orgulje: Thierry Hirsch) Claudea Debussyja, te Varijacije na temu Clémenta Janequina Jehana Alaina, Najade, op. 55, br. 4 Louisa Viernea i Toccata, op. 9 Jeana Guilloua.

"Doista pravi majstor, mladi i beskompromisni vizionar, za veličanstvene orgulje graditelja Wernera Walckera Mayera iz 1974., koje su zaštitni znak zagrebačkog hrama kulture, Dvorane Lisinski, koje svojim značenjem, veličinom, tehničkim i interpretativnim mogućnostima zauzimaju istaknuto mjesto u orguljaškoj umjetnosti", poručuju iz Lisinskog. (Hina)

 

(D.H.F., 28.11.2017)