izložba

Rijeka minijaturne umjetnosti, izložba


vrijeme: 16.11.2017.
mjesto: Rijeka, Galeriji Juraj Klović, Verdijeva 19 B

Svečano otvorenje izložbe Rijeka minijaturne umjetnosti bit će upriličeno u četvrtak, 16. studenoga 2017. u 19 sati u Galeriji Juraj Klović u Rijeci.  

Na inicijativu člana Umjetničkog savjeta Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka Borislava Božića objavljen je natječaj u srpnju 2017. godine pod nazivom Rijeka mini art. Na natječaj su se mogli prijaviti likovni umjetnici u  kategorijama: crteža, slike,  grafike, fotografije, skulpture,  keramike, instalacije, umjetničkog objekta, performansa i video rada i to u formi minijature. Najveće dozvoljene dimenzije radova su 15 x 15 cm, trodimenzionalni radovi 15 x 15 x 15 cm, videoradovi do 3 minute i performans do 5 minuta. 

Na natječaj su se  prijavila 223  autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske, Grčke, Meksika, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kanade, Australije, Ukrajine, Litve, Poljske, Njemačke, Belgije, Francuske, Austrije, Portugala i Slovenije.

Umjetnički savjet HDLU Rijeka u sastavu: Melinda Kostelac, Ljiljana Barković, Melita Sorola Staničić, Mirta Grandić, Dražen Filipović Pegla i Borislav Božić, pregledali su sve radove i za izložbu su odabrali radove od 192 autora.

U kategorijama crteža, slike, grafike, fotografije i kiparstva dodijeljene su prve nagrade, a pohvale su dobili po nekoliko autora iz spomenutih kategorija i iz keramike, umjetničkog objekta i nakita. Imena nagrađenih i pohvaljenih objavit će se na otvorenju izložbe. Među prvonagrađenim autorima po kategorijama bira se najbolji autor Salona i dobiva Grand Prix. Ova nagrada realizira se u jednomjesečnom Rezidencijalnom programu Kamov u Rijeci.

Cijeli projekt posvećen je Jurju Juliju  Kloviću, a ujedno je ovaj veliki renesansni minijaturista bio i poticaj za pokretanje cijelog projekta.  Rodom je iz malog mjestašca Grižana nadomak Rijeke pa po crti lokalne pripadnosti logično je da ovo Društvo likovnih umjetnika pokrene i organizira ovu vrst posvete umjetniku monumentalnih djela u malom formatu.

Posjetitelji izložbe moći će vidjeti najmanju sliku prijavljenu na natječaj veličine 2,5 x 1,5 cm ili čitati knjigu koja je neznatno veća od spomenute slike. Pripremljena su i povećala za ove sićušne radove.

Otvorena je mogućnost darivanja radova organizatoru. Niz autora poklonio je svoj rad HDLU Rijeka i oni su nukleus buduće zbirke koju smo nazvali Rijeka minijaturne umjetnosti.

https://www.facebook.com/Rijeka-mini-art-1378257555554874/
 

(D.H.F., 13.11.2017)