Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' dobitnik ovogodišnje filmske nagrade LUX Europskog parlamenta

'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' (koprodukcija: Sjeverna Makedonija/ Belgija/ Slovenija/Hrvatska/Francuska) Teone Mitevske proglašen je dobitnikom trinaeste po redu filmske nagrade Europskog parlamenta.
vrijeme: 27.11.2019.
url: https://luxprize.eu/
 
Predsjednik Sassoli čestitao je svim finalistima te izjavio:
 
„Nije se uvijek lako nositi sa složenošću našeg svakodnevnog posla bez ulaženja u tehničke aspekte rada Parlamenta. Moramo također komunicirati emocije i upravo je nagrada LUX izvanredan način da to i postignemo. Moramo iskoristiti priliku za promišljanje pitanja migracija, prava na zdravstvenu skrb, feminizma i političke etike kroz filmove koje promiče nagrada LUX. Bavljenje klimatskim promjenama, kolonijalnom prošlošću ili rasprava o našem modelu društva kroz film je motivirajući izazov, i treba ga poticati. Jedini smo parlament na svijetu koji dodjeljuje filmsku nagradu. Budimo ponosni na to."
 
Predsjednik je dodao: „Reći ću još jednom: moramo biti posebno ponosni na nagradu LUX - nagradu našeg Parlamenta, na redatelje i autore koje smo imali čast upoznati. Živjela sloboda izražavanja, živjela europska kinematografija i naša nagrada LUX!”.
 
Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Mitevske priča je o mladoj nezaposlenoj ženi koja pobjeđuje u utrci za sveti križ tijekom ceremonije Bogojavljenja. Odjednom ima pristup vjerskoj tradiciji otvorenoj za muškarce. Nastaje posvemašnji kaos, no Petrunija ne popušta. Film je viđen kao značajan doprinos feminističkoj borbi protiv konzervativnih društava.
 
U ovogodišnjem užem izboru bili su i filmovi Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld Madsa Brüggera (Danska/ Norveąka/ Švedska/Belgija) i Vlast Rodriga Sorogyena (Španjolska/Francuska).
 
Izvor: Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj