izložba

'Happy Endings', izložba Marijane Stanić u Splitu


vrijeme: 26.10.2017. - 06.11.2017.
mjesto: Split, Galerija MKC-a, Dom mladih, Ul. slobode 28

U četvrtak, 26. listopada u galeriji MKC Split s početkom u 20 sati, otvara se izložba pod naslovom 'Happy Endings' zagrebačke umjetnice Marijane Stanić. Audio instalacija predstavlja se u sklopu Zvuk-objekta, istraživačkog izlagačkog ciklusa Multimedijalnog kulturnog centra posvećenog zvuku u vizualnim umjetnostima. 

Umjetnica koristi elemente narativa bajki u kojima se ideja ultimativne sreće, nakon mnogih peripetija i napetosti, izražava kroz ljubavno ujedinjenje glavnih junaka u vječnosti, što se naveliko razlikuje od stvarnih međuljudskih odnosa podložnih mijeni u vremenu.

„Zanimao me paradoks naše isprogramiranosti za vječnu ljubav (kao izvjesne osnove društvenog poredka) i nemogućnost ostvarenja ideala“, kaže umjetnica.„Intervencijom u bajku, montažnim postupcima, te stvaranjem određenog ambijenta, instalacija je zapravo pokušaj reprogramiranja svih onih normi koje nam se kroz bajke pokušavaju usaditi“.

Marijana Stanić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. Voditeljica je i kustosica Galerije 90-60-90 / Pogon Jedinstvo, profesorica likovne kulture i likovna umjetnica.

U svom umjetničkom radu kreće se unutar širokog raspona multimedijalnih radova od crteža, audio, video i svjetlosnih instalacija, radio drame, objekta i art game-a. U potrebi
za preispitivanjem slike svijeta u kojem živimo, problematizira sustav vrijednosti suvremenog društva, konzumerizam i prezentacije stvarnosti, te istražuje modele svakodnevne komunikacije i odabire životnih strategija.

Rad Happy Endings prethodno je izlagan koncem 2016. godine u zagrebačkoj Galeriji SC.

 

(D.H.F., 25.10.2017)