izložba

Prva samostalna izložba Antonije Sakoman


vrijeme: 02.11.2017. - 16.11.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija Laval Nugent, Vodnikova 4

Prva samostalna izložba akademske umjetnice Antonije Sakoman - Efemerni život/efemerni rezovi otvara se u četvrtak, 2. studenoga 2017. u 19 sati, u Galeriji Laval Nugent u Zagrebu, i moći će se razgledati do 16. studenoga. 

Antonija Sakoman diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača, te je tijekom studija dobila je Pohvalu Akademije za uspješan rad u akademskoj godini 2013/14., a 2017. godine otkupljen joj je umjetnički rad na Erste natječaju „Fragmenti 13“ za mlade umjetnike.

Tri ciklusa Antonije Sakoman nastala tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti objedinjeni su na izložbi "Efemerni život/efemerni rezovi", te sadržajno tumače zastranjenje zajednice, odnosno čovječanstva, prvenstveno u polju mentalnog, društvenog i socijalnog propadanja i otuđenja ističući gubitak primarnih ljudskih vrijednosti koje bivaju zamijenjene elementima moći i dominacije. Unutar kompleksnog sadržajnog korpusa Antonija istražuje različite aspekte likovnosti i načine na koje umjetnost može utjecati na promatrača.


O autorici:

Antonija Sakoman rođena je 1988. godine u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2009. godine i završava kao prvostupnica slikarstva 2014. u klasi profesora Zlatka Kauzlarića. Iste godine upisuje diplomski studij slikarstva te postaje članica HDLU-a. Studij završava 2016. godine pod mentorstvom profesora Zlatka Kauzlarića kao magistra slikarstva. Tijekom studija dobila je Pohvalu Akademije za uspješan rad u akademskoj godini 2013/14. Sudjelovala je na desetak grupnih izložaba. Godine 2017. otkupljen joj je umjetnički rad na Erste natječaju „Fragmenti 13“ za mlade umjetnike, te sudjeluje kao umjetnička suradnica na oslikavanju prostornih instalacija „Urban Toys“ postavljenih duž Ilice kao dio „Projekta Readymade Ilica“. Surađivala je s Dramskom akademijom na postavljanu predstava kao scenski slikar. Bavi se i restauracijom kamena već godinama.

(D.H.F., 25.10.2017)