koncert

Početak MAGsezone u Splitu


vrijeme: 25.10.2017.
mjesto: Split

Koncertom dua Marija Bašić Markotić (flauta) i Ivanka Prusac (gitara) u srijedu 25. listopada počinje MAGsezona, koncertna sezona u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG). 

Osma je to koncertna sezona zaredom koju ova nagrađivana udruga organizira u različitim koncertnim prostorima u Splitu.

Prvi koncert ovogodišnje MAGsezone održat će se u Muzeju grada Splita s početkom u 19 sati, a na programu djela Telemanna, Legnania, Duartea i Pujola.  

MARIJA BAŠIĆ MARKOTIĆ, flauta, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Thea Tabake, a magistrirala na Conservatorio & Svizzera Italiana u Luganu (Švicarska) u klasi prof. Maria Ancillottia i njegovog asistenta Stefana Parrina. U akademskoj 2003./2004. godini dodijeljena joj je stipendija Reiffeisen banke (Lugano) kao najzaslužnijem studentu. Usavršavala se na raznim međunarodnim seminarima pod vodstvom vrsnih pedagoga (L. Kovacsa, Susan Milan, V. Prats...). Surađivala je sa Simfonijskim puhačkim orkestrom HRM u Splitu, a kao članica Svjetskog orkestra mladih “Jeunesses Musicales del Mondo“ bila je na turneji po Njemačkoj, Maleziji, Indoneziji i Tajvanu (2002.-2003.). Održala je niz samostalnih koncerata među kojima je i zapaženi solistički recital u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (Mala dvorana) u okviru “42. Tribine mladih glazbenih umjetnika Darko Lukić.“ Usavršavala se 2001. na glazbenoj akademiji u Pragu u klasi prof. J. Valeka. Surađuje s orkestrom HNK Split, Zadarskim komornim orkestrom te Mandolinskim orkestrom Sanctus Domnio. Godine 2012. nastupila je u Paviji (Italija) kao članica međunarodnog sastava Borromeo Flute Quartet. Nastavnica je flaute u glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu.

IVANKA PRUSAC, gitaru počinje učiti u dobi od 13 godina. Srednju glazbenu školu je završila u klasi prof. Marija Peručića. Diplomirala je na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Tijekom školovanja usavršavala se na seminarima pod vodstvom vrsnih gitarista i pedagoga: Z. Dukić, C. Marchione, A. Desiderio... Sudjelovala je u radu EGMYO-a ( European guitar and mandoline youth orchestra) u Ferrari ( Italija) 2000.godine. Aktivno se bavi komornim muziciranjem. Kao članica mandolinskog kvarteta DA CAPO i mandolinskog dua osvajala je visoke nagrade na natjecanjima. Također je i članica orkestra GMD ''Sanctus Domnio'' iz Splita s kojim je nastupala u Hrvatskoj i Europi ( Italija, Njemačka, Češka, Španjolska, Makedonija, Crna Gora ). Aktivna je članica Udruge Mladih akademskih glazbenika iz Splita. Predaje na GŠ Josipa Hatzea u Splitu.

Udruga MAG osnovana je 2010. godine i za vrijeme višegodišnjeg kontinuiranog djelovanja profilirala se u jednog od glavnih pokretača izvaninstitucionalne kulturne aktivnosti u gradu Splitu. Naime, u organizaciji MAG-a do sada je održano osam MAGfestivala komorne glazbe i sedam koncertnih sezone sa ukupno više od 90 koncerata u različitim koncertnim prostorima u Splitu, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. To su uz stalnu publiku prepoznale i nadležne institucije, pa djelovanje Udruge MAG potpomaže Grad Split,  Županija Splitsko-dalmatinska i Ministarstvo kulture RH.  MAGfestival je dobitnik prestižne EFFE etikete koju dodjeljuje Europsko festivalsko udruženje na osnovu kvalitete i originalnosti projekta. Udruga MAG je dobitnik posebne nagrade za umjetnost u 2013. godini koje dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija.
Pokrovitelj MAGsezone je Odjel za kulturu i umjetnost grada Splita, a ulaz na koncert je slobodan. www.mic.hr

https://www.facebook.com/udruga.mladihakademskihglazbenika

(D.H.F., 25.10.2017)

Tagovi: magsezona