nagrada

Dodijeljene nagrade Drago Gervais Darku Šeparoviću i Krešimiru Stanišiću


vrijeme: 20.10.2017.
mjesto: Rijeka

Književna nagrada Drago Gervais, koju dodjeljuje Grad Rijeka, dodijeljena je u petak u Gradskoj vijećnici Rijeke dobitnicima za 2017. godinu, Darku Šeparoviću u kategoriji neobjavljenog književnog djela i Krešimiru Stanišiću u kategoriji objavljenog djela na nekom od idioma čakavice.

Darko Šeparović dobio je nagradu za rukopis "Krvotok", a Krešimir Stanišić za zbirku pjesama "Porat uspomenov" koja je objavljena 2016. godine u nakladi Dvajseti vik iz Senja. Nagrada iznosi po 20.000 kuna u obje kategorije te omogućuje objavljivanje rukopisa na trošak gradskog proračuna. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine.
 
Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka koja operativno provodi natječaj, naveo je da je riječ o jednoj od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj, a pokrenuta je 1961. godine. 2005. godine je nagrada s lokalne razine prerasla u nacionalnu, a do sad je kod različitih nakladnika objavljeno 70-tak knjiga nagrađenih autora, rekao je. 2013. godine je odlučeno da nakladnik ubuduće bude Gradska knjižnica Rijeka.
 
Gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da je nagrada Drago Gervais postala i ostala veliki poticaj književnosti te predstavlja središnji događaj Mjeseca knjige u Hrvatskoj. Naglasio je njenu ulogu u očuvanju i promociji čakavštine.
 
O nagradama je odlučilo prosudbeno povjerenstvo u sastavu Aleksandar Mijatović, Milorad Stojević, Vlado Simčić Vava, Ivica Prtenjača i Darija Žilić a dobitnike je odabralo među 75 rukopisa pristiglih na natječaj i desetak objavljenih knjiga na čakavici.
 
Predsjednik prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović naveo je da su razlozi odabira romana "Krvotok" za nagradu bili u tome što se izdvaja svojom inovativnošću i provokativnošću. "Tematski, riječ je o rukopisu koji će privući i zadržati čitateljevu pažnju. I to prije svega smjelim, i uglavnom uspjelim, izborom i slaganjem motiva, te posezanjem za izazovnijim načinima građenja kompozicije, izmjenom pripovjedačkih perspektiva, odstupanjem od očekivanih kronologičkih sljedova i rasporeda događaja. Osnovne fabularne linije sijeku se neočekivanim podudarnostima za koje se ne može jednoznačno odrediti prethode li zapletu – pa ih se pronalazi, ili mu slijede – pa ih se stvara", kazao je Mijatović.
 
Govoreći o knjizi "Porat uspomenov", Mijatović je naveo da je pisana na senjskoj čakavštini u akcentuaciji akademika Milana Moguša. Zbirka je opremljena rječnikom, citatima iz dosadašnje kritike o Stanišićevom pjesništvu ("Besede o besedan"), bio-bibliogrfskom bilješkom o autoru , pogovorom Ante Murna te CD-om s glazbenom izvedbom i pratnjom pjesama. U knjizi su i albumi fotografija senjskih radnika, seljaka, ribara i različitih osobenjaka. Uz doprinos očuvanju i oplemenjivanju senjske čakavice ova zbirka predstavlja "povijest odozdo" iz perspektive mjesnih marginalaca, nesmještenih i neprilagođenih stanovnika Senja, naveo je.
 
Darko Šeparović je rođen 1987. u Veloj Luci na Korčuli, a trenutno živi u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je poeziju i prozu te književne osvrte i intervjue u Zarezu, Quorumu i književnim internetskim portalima. Za rukopis "Privikavanje" pohvaljen je na natječaju za nagradu Goran za mlade pjesnike 2012, a rukopis "Autopilot" nagrađen je nagradom Na vrh jezika. Istaknuo je da interes autora za sudjelovanjem u ovom natječaju, koji je sve veći s godinama, opovrgava teze o "smrti književnosti" u Hrvatskoj. Ocijenio je da je Rijeka grad vrlo žive i kvalitetne književne scene te je tako i prosudbeno povjerenstvo vrlo relevantno.
 
Krešimir Stanišić ustvrdio je da je nagrada njegovoj knjizi "priznanje čakavskom jeziku i posveta gradu i svima koji žele sačuvati besedu od zaborava". (Hina)

(R.P.B., 23.10.2017)