konferencija, znanstveni skup

Međunarodna federacija glumaca sastaje se u Zagrebu


vrijeme: 24.10.2017. - 27.10.2017.
mjesto: Zagreb

Zagreb i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika od 24. do 27. listopada 2017. bit će domaćinom sastanka i popratnih događanja Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca, FIA-e (The International Federation of Actors / La Fédération Internationale des Acteurs).

Čast organiziranja sastanka Izvršnog odbora FIA-e pripala je Hrvatskoj samo godinu dana nakon što je na Kongresu  u Sao Paulu Hrvatska prvi put u povijesti izabrana u Izvršni odbor FIA-e, vodeće tijelo upravljanja ove svjetske organizacije, koja okuplja glumačke strukovne udruge i asocijacije iz cijeloga svijeta. U Zagrebu će se okupiti 60  glumaca i suradnika u glumačkim organizacijama iz 15 država svijeta: Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Danske, Švedske, Švicarske, Irske, Turske, Maroka, Australije, Japana i Urugvaja, zajedno s tajništvom FIA-e čije je sjedište u Bruxellesu.


 
Među sudionicima su i svjetski poznata glumačka imena poput Amerikanke Gabrielle Carteris, predsjednice američke glumačke organizacije SAG-AFTRA iz Los Angelesa, koja je široj javnosti poznata po ulozi u teen TV seriji Beverly Hills 90210 gdje je igrala Andreu Zuckerman, nadalje predsjednice FIA-e Kanađanke Ferne Downey koja je između ostalog igrala u filmovima More ljubavi i Kontrolori leta te TV-seriji Zoni sumraka, te Dankinje Katje Holm, potpredsjednice FIA-e, koju smo gledali u trećoj sezoni serije Most. U ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika na događanjima će sudjelovati Ana-Marija Vrdoljak, predstavnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika u FIA-i, Perica Martinović, predsjednica HDDU-a, Marija Filipović, tajnica HDDU-a, pojedini članovi HDDU-a kao i gosti čiji je rad vezan uz kazalište, film i televiziju te hrvatsku i međunarodnu kulturu u najširem smislu.
 
Svečano otvaranje sastanka i konferencije Izvršnog odbora FIA-e održati će se u četvrtak, 26. listopada 2017. s početkom u 9:00 sati u dvorani Ban J. Jelačić u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.
 
Više informacija o Međunarodnoj federaciji glumaca možete pronaći na njihovim stranicama http://fia-actors.com/.

(R.P.B., 18.10.2017)