izložba

Izložba 'The Best in Heritage' predstavlja se u Zagrebu


vrijeme: 04.10.2017. - 10.10.2017.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara

Izložba Najbolji u baštini / The Best in Heritage bit će postavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu od 4. do 10. listopada 2017. Izložba se sastoji od dvojezičnih plakata na kojima su ukratko predstavljeni laureati iz ovogodišnjeg programa.

Na svijetu postoji oko 40-tak relevantnih, mahom godišnjih, nagradnih shema iz baštinskog sektora. Njihovi žiriji, sastavljeni od raznih stručnjaka, dugim i zahtjevnim procesom selekcije među tisućama mogućih kandidata izabiru najbolje. Tako svake godine kojih 300 projekata s područja muzeja, konzervatorstva i baštine budu nagrađeni što međunarodnima, a što nacionalnim, strukovnim nagradama. Uspjeh konferencije Najbolji u Baštini - The Best in Heritage počiva na činjenici da među tim nagrađenim projektima međunarodnoj stručnoj javnosti predstavlja najuspješnije među njima, - kao primjere najbolje prakse iz cijelog svijeta.

Skup Najbolji u Baštini - The Best in Heritage sastojao se od dva programa: IMAGINES – jednodnevni događaj na kojem su predstavljena dostignuća vezana uz upotrebu novih tehnologija i multimedije; te dvodnevni, osnovni program. U 2017. sve zajedno prezentirana su 42 laureata, uključujući predstavnike iz Kine, Sjedinjenih Država, Japana, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Rusije i Europe. Hrvatsku je predstavio Vukovarski gradski muzej, dobitnik Silletto nagrade Europskog muzejskog foruma u 2016.

Publika je, zajedno s moderatorima programa i glavnim predavačima, glasovala za „Utjecajni projekt 2017.“ ("Project of Influence") za svaki od dva programa. Dva pobjednika imat će priliku predstaviti se na međunarodnom sajmu muzejske i baštinske opreme EXPONATEC, u Kölnu u studenom 2017., te će biti glavni predavači na slijedećoj konferenciji Najbolji u baštini u 2018.

Izložba - Kako bi projekt približili javnosti, svake godine organizira se i konferencijska izložba. Radi se o izložbi plakata koja je tijekom rujna bila dostupna posjetiteljima Kneževog dvora u Dubrovniku. Nakon postava u Dubrovniku, izložba je ove godine postavljena u Muzeju Mimara od 4. - 10. listopada. / Luka Cipek

www.mimara.hr
 

(D.H.F., 02.10.2017)