izložba

Katrin Koenning - Na neodređeno


vrijeme: 09.09.2017. - 20.09.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija Kranjčar

Katrin Koenning, australsko-njemačka umjetnica i članica žirija ovogodišnjeg festivala Organ Vida, predstavit će u Galeriji Kranjčar izložbu naslovljenu „Na neodređeno“. Izložba se otvara 9. ovoga mjeseca, a otvorenju će prethoditi razgovor s umjetnicom.

Na neodređeno je o ljubavi i naizgled beskrajnom prostoru koji je zapravo potpuno ispunjen svakakvim stvarima. Nadovezuje se na Blizu, dugoročni projekt koji dokumentira autoričinu obitelj koja živi na mnogo različitih strana svijeta. Projekt Na neodređeno bavi se pokretom i prostorom koji je nastao premještanjem, istražuje ideju da taj prostor nije vakuum i nije isprazan, već da je kustos novih priča. To je prostor iz mašte, prostor u kojemu se nalazi sve. Na neodređeno je autoričin pokušaj upravljanja udaljenošću.

„S iskustvom izbjeglištva iz domovine ruku pod ruku ide i kontinuirani proces ponovnog smještanja prelaskom tradicionalnih fizičkih granica i tradicionalnih metoda psiholoških interakcija. Iz tog stalnog stanja interpretacije proizlazi anitlinearan i disjunktivan red. Iz zamišljenih granica proizlaze zamišljeni svjetovi i novi domovi. Redovito i spontano odgovarajući na ono što je okružuje i ono što je u njezinoj nutrini dok fotografira, autoričina se estetika mijenja i prilagođava se okolišu i iskustvima koji ju tvore, a da pritom ne slijedi nikakvu formulu. Baš poput neprekidne zrake svjetla pune svjetlucajuće prašine, koja je kontinuirano nestalna i bez granica, Na neodređeno redefinira ideju udaljenosti povezanu s iskustvom migracije ispunjavajući je najjednostavnijim i intenzivnim vizualnim pjesmama.“ CLAIRE MONNERAYE)

Opširnije

 

(D.H.F., 08.09.2017)