festival

14. festival Sedam dana stvaranja u Pazinu


vrijeme: 13.08.2017. - 19.08.2017.
mjesto: Pazin

U nedjelju, 13. kolovoza, počinje 14. međunarodni umjetnički festival Sedam dana stvaranja koji će još jednom u Pazin privući ljubitelje umjetnosti i kreativce, ali i one željne kvalitetnog sadržaja. Ulaz na sva događanja je besplatan.
Koncerti, performansi, izložbe, filmovi i predstave tako će ispuniti čitav tjedan, a posljednjeg dana, u subotu, 19. kolovoza, sudionici 7ds-radionica prezentirat će svoje radove nastale tijekom festivala na multimedijalnoj izložbi Upravo stvoreno. Program krije i jednu svjetsku premijeru.
 
Etno skupina Veja i japanski ples na otvorenju festivala
 
Sedam dana započinje u nedjelju uličnim glazbenim performansom skupine Če bo bo, če na na i tradicionalnim otvorenjem izložbe u Galeriji društva likovnih stvaratelja. Ove godine u Pazinu izlaže Maja Radešić, umjetnica iz Rijeke s uspješnom inozemnom karijerom i članica HDLU Istre. Njezina izložba “Luminous Body” ostat će otvorena u Galeriji do kraja festivala, a Maja će izložiti i instalaciju “Cocoon”, napravljenu od ovčje vune.
 
Program zatim seli u pazinski Kaštel, glavnu festivalsku lokaciju, ispred kojega će Nikita Val, umjetnica koja kombinira japanski ples butoh i vokalni eksperiment, izvesti performans “Haiku”. Večer će završiti koncertom etno skupine Veja kojoj će se kao gosti-performeri pridružiti različiti umjetnici poput Pina Josipa Ivančića, Šandora Slackog, Tee Šimičić i Nikite Val.

Svjetska premijera u Pazinu


Umjetnica iransko-ukrajinsko-bosanskog podrijetla s londonskom adresom, Maya Petrovna, prošle je godine na festivalu izvela zapanjujuće dobar operni solo performans s originalnom glazbom. Tijekom performansa promijenila je 13 kostima koje je izradila sama, kao i svaki djelić spektakla u Kaštelu. Bio je to njezin prvi posjet Pazinu, a s kakvim je dojmovima otišla kući dovoljno govori činjenica da se ove godine vraća na Sedam dana stvaranja sa svjetskom premijerom novog uratka “Futura Monomania”.
 
Kroz scenografiju i glazbu Maya Petrovna će u pazinskom Kaštelu kreirati futurističku utopiju u kojoj se otuđena bića ponovno pokušavaju povezati jedna s drugima. Riječ je o izrazito vizualnom performansu čija se glazbena podloga proteže od Jodorowskog do filmova Baraka, Samsara i Koyaanisqatsi, dok kostimi prikazuju deformirana tijela -  napola ljude, a napola bića s druge planete.
 
“Program 14. festivala Sedam dana stvaranja pun je kvalitetnog i originalnog sadržaja i ne volimo nikoga posebno izdvajati. Ipak, ako moram odabrati jednu stvar iz večernjeg programa koju bih preporučio svima ove godine, neka to bude nastup Maye Petrovne. Nećete požaliti.” - rekao je David Belas iz organizacije festivala.
 
7ds kino i “Upravo stvoreno”
 
Jedna od lokacija festivala Sedam dana stvaranja je i pazinski buffet Bunker, festivalski dnevni boravak, gdje će se program održati u srijedu i petak. Zanimljivosti ove godine je 7ds kino u Bunkeru u koje posjetitelji u srijedu mogu navratiti na svirku i film. Istoga se dana sprema i invazija Limenih na Pazin u sklopu happeninga “bit(i) skulptura / polje maslačka” autora Darka Brajkovića Njape, proizašlog iz projekta “svjetlo is light” Pina Josipa Ivančića.
 
Osim večernjeg programa, tijekom Sedam dana u Pazinu će se održavati umjetničke radionice pod vodstvom iskusnih mentora. Sudionici radionice analogne fotografije koju vodi Sven Stilinović, radionice direktnog tiska Sabine Damiani, radionice umjetnosti i psihogije Gorana Poropata te književno-izvedbene radionice Neve Lukić i Josipe Bubaš posljednjeg će dana festivala na multimedijalnoj izložbi Upravo stvoreno javnosti prezentirati svoje radove. Za kraj će nastupiti australski multiinstrumentalisti Trevor Brown i Veren Grigorov.
 
Glazbeni i filmski program
 
Uz Veju, Če bo bo, če na na, Grigorova i Browna, u glazbenom programu Sedam dana stvaranja nastupit će i Sara Renar, Naked iz Srbije, Ivan Grobenski, Gentleman, Techno Vikings i drugi. Osim filmova u 7ds kinu, bit će prikazani i “Na plaži” Gorana Škofića, “Skoro ništa” Ane Hušman i “The Motel in the Well” Neve Lukić.
 
Sedam dana stvaranja održava se u Pazinu od 13. do 19. 8., a ulaz na sva događanja je besplatan. Festival u organizaciji udruga Veliki mali čovjek i MIG odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kuture RH, Istarske županije, Grada Pazina, Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre te uz podršku brojnih partnera, sponzora i volontera, a od ove godine nosi EFFE Label, europsku festivalsku oznaku izvrsnosti i inovativnosti.
 
Program i raspored u cijelosti potražite na sedamdanastvaranja.net ili na Facebooku.

 

(D.H.F., 11.08.2017)