izložba

Izložbe 'Cinemaniac' otvorena u Puli


vrijeme: 16.07.2017. - 01.08.2017.
mjesto: Pula

Izložba Cinemaniac > Misliti film 2017. bavi se odnosom i utjecajima televizije na produkciju umjetničkog videa i razvija se u tri izložbene cjeline: Video televizija anticipacija / Desktop Cinema: Post internet estetika / Nove kolekcije.

Umjetnici:
Tomislav Gotovac I Sanja Iveković I Ivan Faktor I Dalibor Martinis  I Apsolutno I
Dubravka Sekulić I Zhel I Žižić/ Kožul I Ana Hušman I Tomislav Šoban I
Lightune G. I Kevin B. Lee I Susanna Flock
 
Kustosica: Branka Benčić
Su-kustosice: Miriam De Rosa (Desktop cinema), Aleksandra Sekulić (Video televizija anticipacija) / Nove kolekcije u suradnji s HRT-om
 
Organizacija: Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost
Partner: Pula Film Festival
 
Cinemaniac > Misliti film višegodišnja je istraživačka i izložbena platforma koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a od 2002. godine realizira se kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu. Projekt je posvećen sustavnom promišljanju alata i medijskog mišljenja u suvremenim umjetničkim i kustoskim praksama, u radu s pokretnim slikama, slikama iz projektora, njihovim međuodnosima te načinima njihova istraživanja, kontekstualizacije, prezentacije i recepcije
 
Video Televizija Anticipacija, kustosica Branke Benčić i Aleksandre Sekulić, a bavi se odnosom i utjecajima televizije, na ranu produkciju umjetničkog videa 70-ih i 80-ih godina u kulturnom prostoru SFRJ. Reflektirajući produkcijsku moć i dominaciju, televizija uspostavlja formativan utjecaj na oblikovanje specifične estetike. Radovi umjetnika prisutni na izložbi preispituju upravo kulturni utjecaj televizije i njezin autoritet. Umjetnici su destabilizirali konvencije gledanja televizije, kao i načine kulturne proizvodnje i potrošnje. Umjetnici prisvajaju estetiku, poetiku, ideologiju i strukturu medija televizije, intervenirajući u kodove produkcije slika i sadržaja. Umjetnici: Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Tomislav Gotovac, Ivan Faktor, Apsolutno, Zhel i dr.
 
U prostoru galerije Aneks realizira se izložbena cjelina Desktop cinema, kustosica Branke Benčić i Miriam de Rosa. Desktop cinema govori o post internet estetici i utjecaju interneta na recentni video, te usmjerava interes na nove audiovizualne prakse međunarodnih umjetnika Susannu Flock i Kevina B. Leeja. Izložba ukazuje na pomak interesa prema novim medijskim formama, internetu kao novom «prostoru tokova», digitalnim platformama distribucije koji sudjeluju i stvaranju novog vizualnog jezika i nove post-internet / digitalne estetike.
 
Treći segment izložbe koji u fokus smješta prakse i instituciju televizije, nakon prikazivanja na Trećem program Hrvatske televizije, u galerijiski prostor donosi NOVE KOLEKCIJE - nove audiovizualne radove umjetnika nastale u produkciji HRT-a. Umjetnici: Dalibor Martinis, Ana Hušman, Žižić/Kožul, Tomislav Šoban, Lightune g. Kustosi: Branka Benčić i Vladislav Knežević. Autor i producent: Tomislav Pulić, HRT.
 
U okviru Pula PROfessional u ponedjeljak 17. Srpnja u 14.30 sati na Giardinima okrugli stol “Televizija kao medij umjetnika” pobliže će predstaviti ideju u pozadini Novih kolekcija (HRT).
 
Izložbu prati dvojezična publikacija na hrvatskom i engleskom jeziku, opsega 80 stranica, s esejima Branke Benčić, Aleksandre Sekulić i Miriam de Rosa;
dizajn: Andro Giunio.
 
Više informacija i vizualni materijal - kontakt: apoteka.info@gmail.com
 
http://www.cinemaniac-thinkfilm.com
http://pulafilmfestival.hr/hr/cinemaniac-misliti-film-2017
http://www.apotekapsu.hr
 
Izložba je realizirana sredstvima Grada Pule, Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audiovizualnog centra i Istarske županije.


(R.P.B., 17.07.2017)