izložba, predstavljanje

MUO i Tehnički muzej gostuju u Sankt Peterburgu


vrijeme: 14.07.2017.
mjesto: Ruska Federacija; Sankt Peterburg

Kao dio kulturne suradnje Zagreba i Sankt Peterburga u petak, 14. srpnja u Petropavlovskoj tvrđavi, Državnom povijesnom muzeju Sankt Peterburga, otvaraju se izložbe dviju hrvatskih muzejskih institucija - Muzej za umjetnost i obrt (MUO) gostuje sa svojom izložbom 'Klasici hrvatske fotografije', a Tehnički muzej Nikola Tesla s izložbom 'Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet'.

Gostovanje zagrebačkih muzeja svjedoči o kulturnom potencijalu Zagreba koji je zanimljiv i na međunarodnom tržištu, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika na konferenciji za novinare, održanoj u utorak u Muzeju za umjetnost i obrt.
 
"Izložbe su rezultat bogate suradnje dvaju gradova i vjerujem da prikazuju ono najbolje što imamo", ustvrdila je, podsjetivši na sljedeći veliki uzvratni projekt, izložbu slavnog sanktpeterburškog Ermitaža iduće godine u Zagrebu.
 
Na izložbi "Klasici hrvatske fotografije" predstavit će se osamdeset fotografija autora koji su obilježili povijest hrvatske fotografije, kroz tri vrhunca hrvatske autorske fotografije od tridesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća.
 
Obuhvatit će se sami počeci fotoreportaže (Tošo Dabac, Đuro Janeković), fotografije iz pedesetih godina (Milan i Slavka Pavić) kada na taj medij počinju utjecati druge umjetnosti (konstruktivizam, apstrakcija) do radova Mladena Tudora iz sedamdesetih i osamdesetih godina, dugogodišnjeg fotoreportera nekih od najvažnijih zagrebačkih tjednika, Vjesnika u srijedu, Globusa, Starta.
 
"Predstavljamo djela umjetnika i fotografa koji su utemeljili hrvatsku fotografiju, a postoje planovi da se izložba postavi i u Moskvi te još nekim drugim gradovima", rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.
 
Ocijenio je kako je to je gostovanje prvi korak u suradnji koju će MUO ostvariti s Državnim muzejem povijesti Sankt Peterburga, ali i drugim tamošnjim kulturnim i umjetničkim institucijama.
 
Po riječima autorice i kustosice izložbe Dunje Nekić, kroz tematski i formalno raznovrsna djela vodećih hrvatskih fotografa na izložbi se otkrivaju različiti interesi i senzibiliteti, ne samo autora pojedinaca već i pojedinih umjetničkih tokova prošlog stoljeća.
 
"Prikazana djela pokazuju tematsku, stilsku i tehničku vrijednost u razvoju hrvatske fotografije potvrđujući stilsku sinkronost sa svjetskim zbivanjima, ali istovremeno naglašavajući autorske specifičnosti obilježene prostorom i vremenom njihova nastanka", ustvrdila je.
 
Putujuća izložba o Nikoli Tesli stigla i do Rusije
 

Na istom mjestu postavit će se i izložba "Nikola Tesla - čovjek koji je rasvijetlio svijet", koju su koncipirali Tehnički muzej Nikola Tesla i Hrvatski povijesni muzej, predstavivši Teslu kao vizionara čiji su izumi uvijek bili puno ispred svog vremena.
 
Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, rekla je kako se izložba ostvaruje temeljem suradnje i prijateljskih odnosa Zagreba i Sankt Peterburga koji iduće godine obilježavaju pedesetu godišnjicu prijateljstva. 
 
"Zamišljena je tako da bude putujuća izložba koja će inozemnoj publici predstaviti lik, djelo i nasljeđe Nikole Tesle, a ostvarena nakon uspješne realizacije stalnog postava Rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu 2006. godine i u povodu 150. obljetnice njegova rođenja", napomenula je Franulić.
 
Prvi put je prezentirana te godine u palači UNESCO-a u Parizu, a dosad je već gostovala gostovala u Slovačkoj, Španjolskoj, Finskoj.
 
Teslin životni put, od rođenja u Smiljanu do odlaska u Ameriku na izložbi će se predočiti kronološki i multimedijalno - uz deset panoa tu su interaktivne funkcionalne naprave Teslinih izuma, video uratci i zvučna kulisa.  
 
Autori stručne koncepcije i tekstova su Matea Brstilo Rešetar iz Hrvatskoga povijesnog muzeja i Renato Filipin iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, a likovni postav potpisuje dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.
 
Multimedijsku prezentaciju napravio je Ivan Marušić Klif, a dizajn zvuka Vjeran Šalamon.
 
Zastupljene su teme "Povijest zavičaja i obitelj", "Školovanje, europski dani" "Dolazak u SAD, sukob s Edisonom", "Westinghouse i Nijagara", "Pokusi u Colorado Springsu i Long Islandu", "Pisma, odlikovanja i počasti", " Nikola Tesla – genijalan um i izuzetan čovjek", "Epilog – vizije".
 
Sam izumitelj svjedoči o svom životu kroz citate iz autobiografske knjige "Moji izumi", a među zanimljivijim izlošcima su Teslin transformator i Kolumbovo jaje. 
 
Izložba hrvatski fotografa bit će otvorena do 6. kolovoza, a ona posvećena Nikoli Tesli do 10. rujna. (Hina)

(R.P.B., 07.07.2017)