obavijest

Preminula Lila Andres Vukotić


vrijeme: 29.06.2017.
mjesto: Zagreb

U 95 godini u svojoj kući na Bolu, na otoku Braču, u krugu obitelji i prijatelja, 29. lipnja preminula je Melita Andres Vukotić, od milja zvana Lila, bračna i profesionalna suputnica našeg oskarovca Dušana Vukotića.

Lila Andres Vukotić je upravo zbog ljubavi prema njemu krajem pedesetih godina prošlog stoljeća prekinula svoju glumačku karijeru, odbijajući, među ostalima, i ponude koje je dobila iz Hollywooda nakon nastupa u popularnoj američkoj tv seriji „Lum & Abner“.
 
S Vukotićem je otad surađivala u većini njegovih projekata kao skripterica, crtačica i asistentica redatelja, odnosno kao „dobri duh“, među ostalima na filmovima „Igra“, „Skakavac“, „Akcija stadion“, „Dobro došli na Planet Zemlja“ i drugima.
 
Melita Andres Vukotić rođena je 1923. godine u aristokratskoj obitelji, čiji su preci unazad dva stoljeća ostavili nezaobilazan trag u hrvatskoj znanosti i kulturi. Njen djed je bio Ferdo pl. Šišić, povjesničar i autor „Povijesti Hrvata“, a njezina prabaka Leposava Mihalović, prva hrvatska profesorica klavira.
 
Melita Andres Vukotić završila je Prvu klasičnu gimnaziju, započela studij na Filozofskom fakultetu, ali ga zbog privatnih razloga i početka angažmana u kinematografiji prekida.
 
Igrala je glavne ženske uloge u filmovima „Jubilej gospodina Ikla“ Vatroslava Mimice i „Ne okreći se sine“ Branka Bauera, te se njima, kao i svojom prirodnom ljepotom, inteligencijom, obrazovanošću i uopće nastupom u javnosti smatrala našom prvom filmskom divom i prototipom „urbane žene“.
 
Godine 1955. za agenciju Associated Press snimila je seriju pin-up fotografija.
 
Surađivala je i na filmovima Nikole Tanhofera, Šime Šimatovića, Slavka Vorkapića, Zdravka Velimirovića i drugih redatelja. Radila je u „Zagreb filmu“, upravo u razdoblju kada je  u studijima u Vlaškoj 70 nastajala svjetski poznata „zagrebačka škola animiranog filma“.
 
Nakon smrti supruga 1998. godine, Lila Andres Vukotić se brinula o njegovoj ostavštini, kao i na očuvanja Vukotićeva lika i stvaralaštva.
 
Ispraćaj Melite Andres Vukotić će biti u utorak, 4. srpnja, na krematoriju (mala dvorana) na Mirogoju u 12.15 h.

(R.P.B., 03.07.2017)