Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Sprang - moda iz okvira' u EMZ

Etnografski muzej, Zagreb, najavljuje izložbu 'Sprang – moda iz okvira', tekstilna tehnika brončanog doba u suvremenom dizajnu, koja se otvara u utorak, 27. kolovoza 2019. u 19 sati, a moći će se razgledati do 22. rujna ove godine. Autorica izložbe je Sylva Antony Čekalová.
vrijeme: 27.08.2019.
mjesto: Zagreb, Etnografski muzej

Izložba predstavlja ručno pletenu odjeću izrađenu 'sprang' tehnikom, čija je osnovna karakteristika pletenje prstima. Od prapovijesti, tijekom srednjega vijeka, pa sve do današnjih dana, tehnika je u svojoj osnovi ostala praktično nepromijenjena.

Autorski odjevni predmeti koji su inspirirani poviješću i začudnim bojama prirode na izložbi oživljuju i dočaravaju ljepotu stilova u raznovrsnosti uzoraka. Haljine, pokrivala, kapice, kao i višefunkcionalna odjeća, svojom osebujnošću i kombinacijom boja pomiču nas u pomalo mističan međuprostor koji ujedinjuje minula doba sa suvremenim dizajnom i nadahnjuje nas u svakome pogledu.

U sklopu izložbe, izložit će se i nakit Andree Brlobuš. Budući da sprang odjeća u sebi sadrži bogate uzorke te sama po sebi već ima predznak nakita, ovom prigodom odabrani su najjednostavniji primjeri kako bi se uravnoteženo i nenametljivo uklopili s izloženima.

https://www.facebook.com/events/468003404043018/

Fotografija Etnografski muzej, Zagreb.