x ostalo

Institut za etnologiju i folkloristiku priredio kartu IEF Ivanje


vrijeme: 23.06.2017.

Povodom blagdana sv. Ivana (24. lipnja prema gregorijanskom kalendaru, 7. srpnja prema julijanskom), koji se naziva Ivanje, Ivandan, Ivan Svitnjak, Jovandan i slično, Institut za etnologiju i folkloristiku priredio je kartu IEF IVANJE na kojoj se izbor iz do sada neobjavljenih terenskih zapisa o tom blagdanu iz fonda Dokumentacije Instituta pridružuje odgovarajućim lokalitetima.  

Na karti dominiraju isječci iz rukopisa koji su nastali tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u okviru institutskih terenskih istraživanja šireg konteksta godišnjih običaja određenog dijela Hrvatske. Uz dva su lokaliteta pridružene  fotografije koje su novijeg datuma.
 
Isječci iz rukopisa i fotografije odnose se na neke specifične prakse vezane uz blagdan sv. Ivana, prije svega na paljenje vatri (krijesova, kresova, ognja, svitnjaka itd.), zatim na postupke povezane s vjerovanjima u moć vatre, vode ili bilja na taj dan, kao i na različita gatanja i slično.   
 
Fotografije i rukopisi iz kojih su preuzeti isječci pohranjeni su u Dokumentaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a sama karta dostupna je na poveznici www.ief.hr/kalendar/ivanje.
 

(D.H.F., 23.06.2017)