izložba

Izložba 'Zakaj volim Zagreb' u Muzeju grada Zagreba


vrijeme: 30.05.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 20

U povodu Dana Grada Zagreba, Muzej grada Zagreba i Facebook grupa Zakaj volim Zagreb pripremili su izložbu fotografija 'Zakaj volim Zagreb' koja će biti otvorena u utorak, 30. svibnja, u 20 sati, u MGZ-u.

Zakaj volim Zagreb
najbrojnija je i najaktivnija grupa na društvenim mrežama, koja fotografijama bilježi puls grada Zagreba. Grupa djeluje od 1. siječnja 2010. godine i trenutno broji više od 53 000 članova iz cijelog svijeta. Na svojoj Facebook stranici grupa promovira kulturu, povijest, tradiciju i zanimljivosti Zagreba, inzistirajući na pozitivnim temama i motivima zbog kojih se Zagreb voli. Stoga su u grupu dobrodošli svi koji vole i žive Zagreb –  kao i njegovu kulturu, tradiciju i povijest – bez obzira odakle su ili gdje žive. Među članovima  grupe nalaze se i poznati glazbenici, sportaši, kulturni djelatnici, političari...
 
Uz izvrsne fotografije na stranicama Facebooka, kroz komentare članova mogu se saznati brojne zanimljivosti o Zagrebu, pa stranica ima i edukativan karakter. Zbog svega toga je i suradnja Muzeja grada Zagreba s Facebook grupom Zakaj volim Zagreb potpuno logična. Naime, muzeji kao baštinske ustanove prenose korisnicima znanje o toj baštini kroz različite vidove svog djelovanja: od raznih edukativnih i promotivnih akcija, preko tiskanih i elektroničkih izdanja, pa do izložbi. Tako je i Muzej grada Zagreba od svoga osnutka prije 110 godina usmjeren na čuvanje i prezentaciju baštine našega grada, trudeći se što kvalitetnije u svoje djelovanje uključiti i lokalnu zajednicu. Cilj tog djelovanja je podizanje razine znanja i svijesti o važnosti baštine, ali i percepcije aktualnog trenutka koji živimo, a sve u svrhu kreiranja identiteta društvene zajednice u kojoj muzej djeluje. I ova izložba rezultat je takve politike muzeja, kojom želimo korisnicima ukazati na to da je muzej prostor namijenjen njima – i to ne kao konzumentima ponuđenih sadržaja, već da je on mjesto u kojem njihove ideje, emocije, doživljaji i saznanja mogu postati kreativan muzejski proizvod. S druge strane, taj se proizvod tako prezentira i sve većem broju onih koji Zagreb posjećuju poslovno, turistički ili s nekom drugom pobudom, te će i oni, kroz 60 odabranih fotografija, moći vidjeti i doživjeti s kojim entuzijazmom i ljubavlju autori promatraju i bilježe današnjicu Zagreba.
 
Bez obzira na izvrsnu suradnju Facebook grupe Zakaj volim Zagreb i Muzeja grada Zagreba, izložbu je bilo moguće realizirati samo uz svesrdnu susretljivost još jednoga zainteresiranog čimbenika – Grada Zagreba.
 
Autori i koordinatori izložbe: Vesna Leiner i Ivan Brnčić
Pedagoški programi: Vesna Leiner i Marija Sabolić
Oblikovanje izložbe, plakata i deplijana: Miljenko Gregl i Ivan Brnčić

(R.P.B., 29.05.2017)

Tagovi: izložba, mgz