konferencija, znanstveni skup

8. Istarski povijesni biennale


vrijeme: 11.05.2017. - 13.05.2017.
mjesto: Poreč

Od 11. do 13. svibnja u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču održat će se osmi po redu međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom 'Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru'.

Organizatori skupa su Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Filozofski fakultet i Državni arhiv u Pazinu.
 
Riječ o međunarodnom znanstvenom skupu pokrenutom 2003. godine zajedničkom suradnjom triju ustanova koje su tijekom desetljeća uspjele zadržati kontinuitet održavanja skupa te je to ujedno i jedan od rijetkih skupova u regiji koji se redovito održava, a bavi se svakodnevnom poviješću.
 
Skup je ove godine posvećen obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru, a izlaganja će održati 21 znanstvenik iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore. Otvorenje skupa održat će se u četvrtak, 11. svibnja u 18 sati, a tom će se prilikom javnosti predstaviti zbornik radova s posljednjeg skupa pod nazivom "Religio, fides, superstitiones...: o vjerovanjima i pobožnosti na jadranskom prostoru".
 
Skup financijski podržavaju ministarstva kulture i znanosti Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije a odvija se u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine. Ulaz je slobodan.
 
Više o skupu i programu možete vidjeti OVDJE.

(R.P.B., 08.05.2017)