obljetnica, proslava

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja Vjenceslava Richtera, arhitekta i umjetnika


vrijeme: 07.04.2017. 12:00-18:00
organizator: MSU Zagreb

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja Vjenceslava Richtera, arhitekta i umjetnika održat će se u petak, 7. travnja, od 12:00 do 18:00 sati, izložbom i stručnim vodstvom kroz privatni stan umjetnika.
Uoči dana kada se prije stotinu godina se prije stotinu godina rodio Vjenceslav Richter (8. 4. 1917- 2. 12. 2002), pozivamo vas da besplatno razgledate izložbu Iz arhiva arhitekta: Moj misaoni prostor koja se temelji na neobjavljenoj knjizi Vjenceslava Richtera Moj misaoni prostor – nacrt programa sistemske knjige iz 1998. godine. U tom rukopisu autor prikazuje ključna područja svoga stvaralaštva opisujući istraživačke procese, metode rada i okolnosti u kojima su pojedini umjetnički radovi i arhitektonski projekti realizirani. Unutar širokog područja Richterovih istraživanja, izložba ističe stvaralački proces u kojem sistem i program čine osnovu njegova promišljanja, obrazlažući ga u glavnom poglavlju knjige pod nazivom „Likovni sistemi“, u kojem objedinjuje umjetničke cikluse, te arhitektonske i urbanističke projekte.
 
Ujedno: razgledajte arhitektov stan! Uz stručno vodstvo, otvorit ćemo vrata privatnog stana Vjenceslava Richtera tako da će posjetitelji od 12-18 sati razgledati jedinstven stambeni prostor koji odražava kulturu življenja šezdesetih i sedamdesetih godina 20. st.
 
Vjenceslav Richter bio je arhitekt, urbanist, slikar, crtač, grafičar, skulptor, scenograf, teoretičar dizajna i istraživač. Jedan je od osnivača grupe EXAT 51, a cjelokupnim stvaralaštvom nastojao je uspostaviti ravnotežu znanstvenoga i duhovnoga i time omogućiti stvaranje novih znanstvenih i filozofskih paradigmi. Pedesetih i šezdesetih godina ostvaruje niz uspješnih projekata izložbenih paviljona – u Bruxellesu, Torinu i Milanu kojima postiže međunarodni uspjeh, a zatim radi na projektima za muzeje u Aleppu, Sarajevu, Beogradu, Skopju i Krapini. Sredinom šezdesetih godina započinje jedan od najoriginalnijih projekata, Sinturbanizam, kojeg dalje razvija u teorijskom projektu Heliopolisa, četverodimenzionalnog milijunskoga grada.
 
Zbirka Richter, donacija je Gradu Zagrebu koju su učinili Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter. Mnogi smatraju da je riječ o jednoj od najljepših gradskih donacija, kojom upravlja Muzej suvremene umjetnosti, a otvorena je za javnost od 2000. godine.
 

(L.V., 06.04.2017)