izložba

Predstavljanje prvog Europskog umjetničkog satelita


vrijeme: 04.03.2017. - 20.03.2017.19,00
mjesto: Zagreb; Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5

Predstavljanje prvog Europskog umjetničkog satelita i izložba povodom 50 godišnjeg mita o kulturalizaciji svemira održava se u Kulturno informativnom centru, u subotu, 4. ožujka, u 19 sati.

Godine 1995. izveden je u Ljubljani ‘Projektil Noordung 1995-2045.’, predstava s osam glumaca i glumica prema tekstu ‘Ljubav i država’ hrvatskog dramatičara Vladimira Stojsavljevića. Namjera je Zupančićeve i Živadinova reprizirati izvedbu projektila svakih deset godina, a po smrti izvođača zamijeniti ga simbolom koji su sami izvođači odabrali. U ovoj fazi projekta ‘Projektil Noordung’ pratit ćemo u formi izložbe /informansa proces zamjene izvođača simbolom tj. transfiguraciju glumca u simbol i na koncu izradu satelita (umjetničkog satelita – umbota) po glumčevom umjetničkom DNK.

Na otvorenju ćemo vidjeti i primjer postgravitacijske koreografije, a Dragan Živadinov objasnit će osnovne postulate kulturalizacije svemira.  Kruna ovoga pedesetgodišnjeg projekta je lansiranje šesnaest satelita koji predstavljaju sve glumce u izvornoj predstavi iz 1995. godine, kao i samog autora projekta, u geostacionarnu orbitu oko planete Zemlje.

Lansiranje bi se trebalo dogoditi 2045. godine.

(M.K., 28.02.2017)

Tagovi: kic