obljetnica, proslava

Rođendan Marije Jurić Zagorke!


vrijeme: 02.03.2017. - 04.03.2017.
mjesto: Zagreb, razne lokacije
organizator: Centar za ženske studije

Centar za ženske studije poziva vas na obilježavanje 144 godine od rođenja Marije Jurić Zagorke, koje uključuje razgled Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, predavanje Žarke Vujić o 'Dvije Marije', promociju časopisa Treća i interkativnu kostimiranu šetnju. Program obilježavanja se na različitim lokacijama događa od četvrtka, 2. ožujka, do subote, 4. ožujka.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, otvoren je za građanstvo, uz besplatno stručno vodstvo, od 11-16 sati, na Zagorkin rođendan u četvrtak 2.3., te u nedjelju 5.3. (uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma Zagorka autorice Biljane Čakić Veselić u 14:00 sati u produkciji Fade-in).
 
U četvrtak 2.3. u 18:00 veseli nas pozvati vas na predavanje Žarke Vujić: Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke. Marija Novaković (1885-1960) bila je obrazovanjem učiteljica glasovira, no kako je učila i operno pjevanje, u međuratnom životu Njemačke prehranjivala se pjevanjem na različitim pozornicama. Kasnije je svirala glasovir u orkestrima koji su pratili filmske
predstave. Godine 1931. hospitalizirana je u berlinskoj Klinici Herzsberge da bi 1932. bila otpremljena u zagrebačku Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je provela ostatak života. U takvom ograničenom i kontroliranom okolišu počela je likovno stvarati i uz podršku dr. S. Župića izgradila raznolik i velik opus outsajderske umjetnosti koji je nekoliko puta izlagan javnosti. Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.
 
U petak, 3.3. u podne, u Multimedijalnom institutu MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje.
 
Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju! Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja Zagorkina priča, vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su  obilježila  događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica. Sastajemo se u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici! U 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili.
 
Molimo potvrditi svoj dokazak na e-mail setnja@zenstud.hr do 1.3. Broj sudionika/ca je ograničen na 40 osoba.
 
Najnovije informacije o Zagorkinom rođendanu možete pratiti na Facebook stranici Sretan rođendan Zagorka!

(L.V., 24.02.2017)