predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Marx u digitalnom dobu' Katarine Peović Vuković


vrijeme: 03.02.2017. 19:00
mjesto: Dvorana Müller Kina Europa
organizator: Durieux d.o.o.

Durieux poziva na predstavljanje knjige Katarine Peović Vuković 'Marx u digitalnom dobu. Dijalektički materijalizam na vratima tehnologije' koje će se održati u petak, 3.2. u Dvorani Müller Kina Europa, s početkom u 19:00 sati. Govorit će teoretičari Žarko Paić i Boris Postnikov, urednica knjige Ivana Rogar te autorica.
Marx u digitalnom dobu. Dijalektički materijalizam na vratima tehnologije Katarine Peović Vuković knjiga je koja propituje razumijevanje političke emancipacije uz pomoć novih tehnologija. Ona postavlja pitanje: kako nove tehnologije, posebice novi mediji, mogu pridonijeti demokratizaciji društva i emancipaciji manjinskih kultura? Pritom se sustavno i epistemološki precizno obrazlažu temeljna pitanja kao što su: politička emancipacija i emancipacijske politike na internetu, ideologija i njezina refleksija na probleme novih medija, promjene do kojih dolazi u strukturi i karakteru rada u doba kognitarijata, razumijevanje koncepta »virtualnosti«.

U knjizi se primjenjuje teorija brojnih autora, napose filozofa kao što su Martin Heidegger, Michel Foucault i Jacques Lacan, premošćujući pritom granicu između klasične filozofije i sfere tehnologije. Studija je vrlo precizna i elokventna elaboracija suvremenog tehno–znanstvenog, političko–ekonomskog poretka. Pritom ona ukazuje na nekoliko ključnih problema s razumijevanjem uloge i konteksta novih tehnologija. Prije svega, riječ je o ozbiljnom utemeljenju teorije novih medija iz perspektive kritike političke ekonomije. Drugo, o svakom se od ključnih problema elaboriranih u knjizi stvaraju pretpostavke za primjenu filozofskog i fenomenološkog pristupa novim medijima. Studija se naslanja na novoobnovljeni teorijski interes i školu dijalektičkog materijalizma (S. Žižek, A. Badiou). I konačno studija, neizravno, raspravlja i s hrvatskim kontekstom proučavanja novih medija, koji je kronično zarobljen u onome što je Heidegger nazivao »aktualnost«. Takvo razumijevanje novih medija u studijima komunikologije, mediologije, politologije i sociologije najčešće ne uspijeva sagledati svu širinu problema. Djelo je relevatna znanstvena studija koja će pridonijeti razumijevanju fenomena novih tehnologija.

Katarina Peović Vuković docentica je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Magistrirala je i doktorirala na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Priredila je zbornik tekstova američkog teoretičara Hakima Beya "Privremene autonomne zone i drugi tekstovi" (2003). Godine 2012. objavljuje studiju "Mediji i kultura. Ideologija medija nakon decentralizacije". Radove publicira u časopisima Crisis & Critique, Badiou Studies, Stasis, Književna smotra, Trípodos i Synthesis Philosophica.
 


(L.V., 25.01.2017)