predstavljanje

Predstavljanje knjige Hrvoja Ivankovića 'Držić na igrama'


vrijeme: 16.01.2017. 19:00
mjesto: Satiričko kazalište Kerempuh
organizator: Croatian ITI Centre

U ponedjeljak, 16. siječnja 2017. godine, u 19 sati, u foajeu Satiričkog kazališta Kerempuh održat će se promocija knjige Hrvoja Ivankovića 'Držić na igrama - kronika tragom kritičkih zapisa'. Uz autora, na promociji će sudjelovati Snježana Banović, Željka Turčinović i glumac Frano Mašković. Knjigu su izdali Hrvatski centar ITI i Društvo dubrovačkih pisaca.

Knjiga Hrvoja Ivankovića „Držić na Igrama“ detaljno prikazuje povijest izvođenja Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama te značaj kojeg su te predstave imale u širem opsegu razumijevanja, interpretiranja i revitaliziranja njegove književne zaostavštine. Pišući o okolnostima i kontekstu u kojima su nastajale, o njihovim izvedbeno-stilskim značajkama, redateljsko-dramaturškim koncepcijama i ambijentalnim poetikama na kojima su se temeljile, Ivanković ispisuje i svojevrsnu povijest dubrovačkog ljetnog festivala. Podnaslov „kronika tragom kritičkih zapisa“ upućuje nas na temeljno načelo prema kojem je knjiga koncipirana, no osim posredovanja relevantnog stava kritičara i teatrologa, autor se u njoj često referira i na izjave i sjećanja autora i izvođača tih predstava, dajući nam tako živu, sveobuhvatnu i nadahnutu sliku držićevskog ozračja Igara.

Knjiga ima 400 stranica, a opremljena je s osamdesetak fotografija iz svih važnijih postava Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama. Njena zagrebačka promocija  održava se na samom početku godine u kojoj obilježavamo 450 godina od smrti Marina Držića.
 
 


(L.V., 11.01.2017)