predstavljanje

Predstavljen katalog izložbe dizajnera i arhitekta Vlade Petričevića


mjesto: Zagreb; Hrvatski muzej arhitekture, Ivana Gorana Kovačića 37

Katalog izložbe 'Arhitektura malog mjerila - 50 godina stvaralaštva arhitekta i dizajnera Vlade Petričevića' predstavljen je u utorak navečer u Hrvatskome muzeju arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a u katalogu se prati Petričevićev razvoj i djelovanje na području dizajna namještaja, vizualnih komunikacija i postava izložbi, na što se nadovezuju projekti arhitekture i unutrašnjeg uređenja, te obnove povijesnih objekata u perivoju Maksimir.

Uz Hrvatski muzej arhitekture suizdavač kataloga je i Kršćanska sadašnjost (KS)  s kojom Petričević surađuje već više više desetljeća i kolumnist je obiteljske revije Kana koju izdaje KS, priopćio je HAZU.

Pomoćnik ravnatelja KS-a Anton Šuljić istaknuo je kako je "Petričevićev ludizam naglašeno jednostavan, utemeljen je na tradiciji i duboko utkan u vlastito vrijeme s neskrivenim ambicijama prema inovativnom, neviđenom i novom.

'Ta studiozna, dakle smislena, igra u ovome se slučaju potvrđuje kao sam temelj arhitektonskoga i dizajnerskoga stvaranja. Iz toga temelja mogla je niknuti samo maštovito zaigrana, naglašeno jednostavna koliko i suvremena arhitektura, a iz istog je temelja mogla nastati i smislena obnova vrijednih spomenika kulture ili pak obnova obiteljskih kuća i kuća za odmor", rekao je Šuljić.

Katalog djela popraćen je autorskim komentarima Vlade Petričevića, životopisom, bibliografijom, popisom nagrada i priznanja, te sažetkom na engleskom jeziku. Opus pak zaključuju vizualne bilješke s margina: karikature, crteži i foto studije -male stvari kojima se Vlado Petričević potvrđuje kao kreativni znatiželjnik i aktivan sudionik jednoga razdoblja čije nas vrijednosti danas iznova dosežu kao stvaralački poticaj.

Po riječima Ive Ceraj, nagrađeni projekti namještaja Vlade Petričevića koji nastaju 1970-ih godina u ozračju zagrebačkoga Centra za industrijsko oblikovanje, danas ponovno otvaraju zaboravljene i zanemarene stranice povijesti razvoja nove discipline, uvelike ispisane upravo entuzijazmom arhitektonske formacije.

Izložba se može razgledati do 15. studenoga u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU. Autorica izložbe je dr. Iva Ceraj, kustosica Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU, a svrha izložbe bila je predstaviti jubilarnih 50 godina stvaralaštva i kreacije zagrebačkog arhitekta Vlade Petričevića, čiji opus bilježi senzibilitet i trajan interes za područje oblikovanja interijera i opreme.

Kako je istaknuo voditelj toga muzeja akademik Andrija Mutnjaković, ovim izložbeno-nakladničkim projektom Muzej nastavlja s otkrivanjem opusa i (re)valorizacijom strukovnoga djelovanja arhitekata koji su znatno doprinijeli inicijalnom razdoblju utemeljenja modernoga dizajna kao nove struke i profesije u nas.
(Hina)

(M.K., 09.11.2016)