izložba

Dramaturška intervencija Nine Gojić 'Monolog za poslije'


vrijeme: 05.11.2016. - 26.11.2016.18:00
mjesto: Šubićeva 29, Zagreb
organizator: Galerija Miroslav Kraljević

Dramaturška intervencija Nine Gojić  'Monolog za poslije' koja ispituje mogućnosti stvaranja novih sustava na kulturnoj sceni te modele udruživanja i solidarnosti među kulturnim radnicima, održat će se u subotu, 5. studenog, u Galeriji Miroslav Kraljević, s početkom u 18:00 sati.
Istraživanje se oslanja na tezu o postojanju kontinuiteta samoupravljačkih i samoorganizacijskih praksi u jugoslavenskom kulturnom prostoru proizašlih iz činjenice nesvrstanosti, a koje danas funkcioniraju kao opipljiva alternativa neoliberalnoj logici sve prisutnijoj u upravljanju kulturom. Ideja nesvrstanosti proširuje se na razvijanje diskursa o još neoformljenim kolektivima, o nedovršenim ili nezapočetim procesima koji, na razini kulturne proizvodnje, postaju potencijalni temelj za zamišljanje novih zajednica. Rad se sastoji od dva jednokratna događanja i zvučne mape koju je autorica izradila razgovarajući s dosadašnjim suradnicima. Polazeći od spekulacije o ideji zadruge u kulturi, rad ujedno problematizira kolaborativne modele i dijeljenje resursa na kulturnoj sceni.
 
Zvučnu instalaciju moguće je pogledati do 26. 11. Za vrijeme trajanja izložbe održat će se dva javna događanja. Više o programu uskoro.
Ova izložba se održava u sklopu projekta "Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)" koji predstavlja radove iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju. Zbirka utemeljena 2004. godine danas uključuje kapitalne radove mnogih najprominentnijih umjetnika Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope od 1960-ih godina do danas. Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993. godine. "Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)" odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016. – svibanj 2017.) u šest epizoda u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima. Kustos projekta je WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg.

 
 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(L.V., 31.10.2016)

Tagovi: GMK,