izložba

Lela B. Njatin / Konceptualna djela 1977. - 2015


vrijeme: 22.10.2016. - 31.12.2016.19,00
mjesto: zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

U subotu, 22. listopada, u 19 sati, u prostoru Zbirki u pokretu MSU-a, otvara se izložba 'Subverzivno tijelo' Lele B. Njatin (1963.), slovenske spisateljice i vizualne umjetnice, čiji je umjetnički doprinos u razdoblju neo-avangardi na alternativnoj umjetničkoj sceni druge polovice sedamdesetih i osamdesetih godina ostao gotovo nepoznat.

Premda sukreatorica važnih supkulturnih događanja toga vremena na likovnoj, glazbenoj i kazališnoj sceni Ljubljane gdje sudjeluje u prvim aktivnostima grupa Laibach, Borghesia, Teatra Scipion Nasica Lela B. Njatin je svoj prostor kreativnosti pronašla u području književnosti te u istraživanju odnosa, uglavnom konceptualne poezije i vizualnih umjetnosti ( roman Netrpeljivost, 1988; bajka Divovo srce, 1997; Zašto je baka ljuta, 2011.). Djela su joj objavljivana u mnogim pregledima i antologijama).

Lela B. Njatin u doba socijalizma dekonstruira društveni i politički pojam tijela koristeći se strategijama konceptualne subverzije, ironiziranjem i namjernim pretjerivanjem. Kao vrlo mlada odredila se prema ženskom, feminističkim umjetničkom aktivizmu koji su u to vrijeme na jugoslavenskoj sceni inaugurirale Marina Abramović, Sanja Iveković ili Katalin Ladik. U novije vrijeme njena se aktivnost ponovno vratila mladenačkim iskustvima subverzije. I ovoga puta, potaknuta duhom vremana u novo nastalim društvenim odnosima umjetnica vlastitim tijelom,performansom i akcijama dekanonizira stereotipno razumijevanje pojmova ženskog tijela, slobode kao i novih definicija zajedništva.

Kustosi izložbe: Liliana Stepančič i Tihomir Milovac

(M.K., 21.10.2016)