Preskočite na glavni sadržaj

Baština HRT-a: 'Portreti i susreti'

U godini Europske kulturne baštine, svoj doprinos dala je i Hrvatska radiotelevizija, i to projektom jedinstvenim u svijetu. Rekonstruirana je dokumentarna serija 'Portreti i susreti', koju su od 1960. do 1969. stvarali ugledni novinari, književnici i redatelji, a čiji je zvučni zapis u međuvremenu teško oštećen. 
vrijeme: 27.11.2018.

Počelo je kao jedinstveno, ali neizvjesno putovanje kroz vrijedno filmsko gradivo o stvaralaštvu najuglednijih hrvatskih slikara, pjesnika, o hrvatskoj avangardi. Vrijednost serije počivala je i na scenarijima pjesnikinje Irene Vrkljan - međutim, pojavio se gotovo nepremostiv problem - nađena je samo slika - zvučni je zapis izgubljen.

No istraživačima na čelu s voditeljicom projekta Digitalizacije televizijske baštine Tajanom Prpić, nasmiješila se sudbina - Irena Vrkljan desetljećima je čuvala neke originalne scenarije i rado se pridružila tom složenom zahvatu. Režiju svih šezdesetak emisija potpisuje Ante Viculin, a od 1966. umjetnike je nastavio portretirati Vlado Gotovac - urednik, novinar i književnik.

Ovaj je projekt osvojio posebno priznanje za očuvanje arhivskog gradiva na Svjetskoj konferenciji audiovizualnih arhiva u Beču, a slijedi i restauracija oštećenih filmskih zapisa kako bi se očuvala ta vrijedna kolekcija.

https://kultura.hrt.hr/



Vezana vijest:
''Povijesni arhivistički dan - rekonstrukcija ''Portreta i susreta'' (HRT, 27.11.2018)