najave

Riječki umjetnici pozivaju na upoznavanje povijesti Filodrammatice kroz audio-turu


vrijeme: 07.09.2016. - 09.09.2016.
mjesto: Filodrammatica, Rijeka
organizator: Prostor Plus

Od srijede 7. do petka 9. rujna Riječani će dobro im poznatu zgradu Filodrammatice, koja na adresi Korzo 28 obitava još od 1890., moći upoznati kroz sasvim druge oči – tuđa sjećanja. Autori koncepta su Sanja Gergorić i Andrej Mirčev, članovi Udruge Prostor Plus, koji su došli na ideju tzv. peripatetičkog performansa, odnosno ture Filodrammaticom uz vodstvo glasa nevidljivog vodiča te audio snimki tuđih sjećanja na zgradu.
Za šetnju je potreban par slušalica, koje će za tu priliku dobiti svaki od posjetitelja, a autori najavljuju kako će se, tijekom ovog senzorno kompleksnog navigiranja kroz međuprostore osobnog i društvenog, odnosno dokumentarnog i fikcionalnog, posjetitelje fokusirati na povijesna proturječja Filodrammatice te u prvi plan gurnuti političku dimenziju sjećanja.

Impuls za audio-turu bila je, naime, Sanjina fotografija iz djetinjstva s pozornice tadašnjeg Doma JNA koja ih je povela do pitanja: kakva su „službena“, a kakva individualna, ona „mala“ i „nebitna“ sjećanja na Filodrammaticu? Uslijedio je sustavan i dugotrajan rad na prikupljanju arhiviranih informacija i snimanju te montiranju 20-ak intervjua s komadićima sjećanja. Ideja o zgradi, koja se kristalizirala tijekom istraživanja, jest da njena „aura“ isijava tu neku gorsko-slatku melankoliju post-baroknog subjekta koji pokušava ostvariti kontinuitet svog identiteta ali nekako stalno u tome ne uspijeva. Povlačeći paralele s muzikom, koja je udarila temelje karakteru zgrade (izgrađene za potrebe talijanskog Filodramatskog društva), autori su ovaj istraživački projekt nazvali dissonanza sjećanje, aludirajući na disonantnu povijest, kao uostalom i sadašnjost zgrade, te disonancu dodatno apostrofirali i na razini izraza - koriste sjećanjē umjesto sjećanjā – uključivši u igru gramatičku nelogičnost, sraz, kleš.

Disonanca u kontinuitetu karaktera Filodrammatice simbolički počinje 1890., dakle s inicijativom talijanskog Filodramatskog društva da stvori prostor za svoju glazbu, u duhu legitimiranja ideje građanskosti. Nastavlja se u naglom rezu noža socijalizma i prenamjeni u Dom JNA odnosno u uspostavi režima koji uvodi dijalektiku opovrgavanja građanskosti. „Završava“ pak stvaranjem nove hrvatske države koja nastoji pobrisati sve nelagodne joj jnaške tragove što za zgradu zapravo znači period raspada obaju navedenih narativa, praćen pokušajem konzerviranja prostora i njegove povijesti. No ni konzerviranje i zaštita nisu uspješni, u većoj mjeri oni predstavljaju raspad nego li obnovu, a kako je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, ni potpuni raspad nije solucija. Utoliko je povijest zgrade ujedno i povijest raspada građanske ideje, metafora grada koji nestaje, tranzicijskog kaosa u kojem se ne zna ni koja je funkcija objekta, ni koja je njegova tržišna ili kulturna vrijednost, ni kako njime upravljati, navode autori.

Prikupljeni intervjui, pretočeni u sonične figure, u sklopu audio-ture imaju funkciju da re-insceniraju identitete, fikciju i povijest Filodrammatice. Tretirajući memoriju pojedinaca koji se prisjećaju svojih susreta sa (z)gradom kao impuls za izvedbu, šetnjom se alegorijski kruži oko melankoličnog dešifriranja prošlosti i „traumatične“ anticipacije budućnosti.

Publika je na ovaj peripatetički performans pozvana 7.9. u 16 i 17h, te 8.9. i 9.9. u 18 i 19h, uz prethodnu najavu na prostorplus@gmail.com, budući da je broj posjetitelja po turi ograničen na njih 10. Nakon šetnje u petak, 9. rujna, koncert će održati sastav Šumovi protiv valova.

Autori koncepta: Sanja Gergorić i Andrej Mirčev
Produkcija: Prostor Plus
Partneri: MMSU, GKRI, Kafić Filodrammatica
Audio montaža: Hrvoje Nikšić
Glas posudila: Nina Violić
Programiranje i tehnička podrška: Mijo Gladović
Dizajn: Sara Salamon
Tehnička podrška: David Dubrović
Izrada binauralnih mikrofona: Damir Kustić
Glazba: Šumovi protiv valova

(L.V., 05.09.2016)