performans

Noćni performans Freakvencije na ulicama Venecije


vrijeme: 01.09.2016. - 02.09.2016.01:00
mjesto: Mercati di Rialto, Venecija

Privremeni izvedbeni kolektiv Frekvencija izvodi noćni performans na ulicama Venecije, 1. i 2. rujna u 1 sat iza ponoći, u kojoj, koristeći urbanu metaforu Venecije čiji su gondolijeri nekad bili crni, progovara protiv rasizma koji je izgradio Zapad.
Privremeni izvedbeni kolektiv Freakvencija predstavlja novi projekt iz izvedbene serije Frame It koja je započela 2014. u Teatru Marinoni na Lidu, a posvećena je reinterpretaciji vrhunaca svjetske književnosti u alternativnom underground kontekstu. Ovdje se teatar istražuje kao propagandno i kulturno-zabavljačko sredstvo nezavisne urbane politike koja se bavi pitanjima brige za okoliš i ljudska prava, kroz umjetničke prakse između kazališta, performansa i arhitekture, zagovarajući političko-društveni angažman umjetnika u zajednici.
 
'Frame It: Il Giocatore' je noćna gradska šetnja koja započinje u 01h sat iza ponoći na Mercato di Rialto, a završava par sati kasnije ispred Basillice San Marco. Nastao iz ideja koje je Dostojevski posijao u Kockaru, ovaj noćni ulični performans istražuje što je sve danas zabranjeno u Veneciji, pokazujući koje su ljudske i umjetničke mogućnosti korištenja grada preostale. Tokom performansa bit će ispričane mnoge venecijanske legende od kojih smo posebno zainteresirani izdvojiti onu o Othellu koja je inspirirala Shakespearea na veliku nepravdu prema crnoj rasi pripisujući joj zločin iz strasti koji je počinila mašta bijelog privilegiranog čovjeka. Stvarni Othello je napustio Dezdemonu i otišao iz Venecije.
 
Freakvencija izvodi noćnu šetnju kao lekciju iz ograničenja u kojoj, koristeći urbanu metaforu Venecije čiji su gondolijeri nekad bili crni, progovara protiv rasizma koji je izgradio Zapad, donoseći predavanja južnoafričkog aktiviste i borca protiv apartheida Stevea Bikoa, osnivača Pokreta crnačke svijesti.
 
Koncept i režija: Irena Čurik
Izvode: Barbara Antoniazzi, Marc Corteze, Enrico Costa, Eduardo Evangelista, Eku Eyes, Lamine, Marie Flore Roditi,  Bibi Šimić i drugi.
Umjetnički dizajn i foto: Neška
Video: Damiano
Produkcija: Freakvencija i Subscena
 

(L.V., 01.09.2016)