nagrada

Željko Lordanić - dobitnik nagrade 'Andrija Maurović' za životno djelo na području hrvatskog stripaŽeljko Lordanić - Lord, crtač stripova i scenarist iz Zagreba, ovogodišnji je dobitnik nagrade 'Andrija Maurović' za životno djelo na području hrvatskog stripa.

Tu odluku donijelo je prosudbeno vijeće udruge za popularizaciju i očuvanje baštine hrvatskog stripa „Art 9“, koja od 2009. tradicionalno dodjeljuje ovu nagradu, u sastavu Nedeljko Dragić, Želimir Kosović, Raul Švarc, Veljko Krulčić i Roman Chiabudini.

Nakon što je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, Lordanić se profesionalno posvetio radu na stripu. Otad do danas nametnuo se kao nezaobilazno ime hrvatskog stripa, sinonim za dobar i zanimljiv strip, crtan s maksimalnom autentičnošću i likovnom preciznošću. Lordanić je autor stripova raznih žanrova i tema, a posebice se istaknuo vrhunskim realističkim stripovima iz nacionalne povijesti („Petar Krešimir IV“, „Ljubav u Zadru“, „Nove oluje“, „Izdajnik“, „Trpimirov graditelj“ i mnogim drugim), te adaptacijama književnih djela, kako domaćih („Zlatarevo zlato“, „Grička vještica“, „Tatari u Hrvatskoj“, „Vuci“, , „Seljačka buna“...), tako i stranih („Otok s blagom“, „Gulliverova putovanja“, „Morski vuk“). Punih četvrt stoljeća stripovi Željka Lordanića – bogati detaljima u scenografiji i kostimografiji, s jasno definiranim likovima i njihovim karakterima, prijemčljivi čitateljima - bili su jedan od zaštitnih znakova dječjeg časopisa „Modra lasta“.

Lordanićevi stripovi proteklih desetljeća objavljivani su još u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Engleskoj i Srbiji.

Inače, dosadašnji laureati nagrade „Andrija Maurović“ bili su Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger i Rudi Aljinović.

(M.K., 13.07.2016)