najave

Tri hrvatska projekta na Europskom žanrovskom forumu u Zagrebu


vrijeme: 07.07.2016. - 08.07.2016.10 h
mjesto: Zagreb; Medijateka francuskog kulturnog instituta, Preradovićeva 5

U četvrtak i petak, 7. i 8. srpnja, od 10 sati, u zagrebačkoj Medijateci francuskog kulturnog instituta, u okviru 6. Zagreb Fantastic Film Festivala održat će se drugo izdanje Europskog žanrovskog foruma, s ciljem povezivanja regionalnih i europskih žanrovskih filmaša, filmskih kompanija i producenata.

Drugo izdanje ovog međunarodne žanrovske konvencije u organizaciji Fantastic Zagreba, Black Nights Film Festivala iz Tallinna, Imagine Film Festivala iz Amsterdama i filmske kompanije Screen Divison iz Pariza donosi niz zanimljivih panela i predavanja o digitalnim transmedia platformama, vezi gaming i filmske industrije, potencijalima regionalnog žanrovskog filma kao i niz žanrovskih projekata u predprodukciji iz regije i Europe koje će njihovi autori predstaviti međunarodnim producentima i sales agentima u sklopu pitching programa.
 
Na pitchingu će se predstaviti tri projekta iz Hrvatske: Štriguni (red. Aldo Tardozzi, prod. Barbara Jukopila), Sjeverozapadni vjetar (red. Zdenko Bašić, prod. Maja Pek) i Šampioni (red. Vanja Vascarac). Ovogodišnja zemlja partner je Srbija iz koje također dolaze tri intrigantna žanrovska projekta.

Ulaz na Europski žanrovski forum je besplatan, a više informacija o rasporedu možete pronaći na ovoj poveznici.
 
Fantastic Zagreb je u četvrtak 7. srpnja s početkom u 17 sati, također u Medijateci u Preradovićevoj 5, pripremio predavanje Aleksandra Žiljka, poznatog ilustratora te pisca SF priča i novela za koje je višestruko nagrađivan. Žiljak će održati predavanje pod nazivom  'Hayao Miyazaki i Studio Ghibli – jugo nad Japanom!'. Koje su osnovne tematske preokupacije ovog nagradama ovjenčanog autora? Koje je njegovo mjesto u filmografiji jedne od najslavnijih svjetskih animacijskih kuća i koji su još značajni autori Studija Ghibli? Koji su dometi Miyazakijevih filmova? Konačno, kako sagledati i interpretirati opus ovog majstora u kontekstu suvremenog japanskog i svjetskog trenutka? – samo su neka od pitanja na koja će Žiljak pokušati odgovoriti. Ulaz na predavanje je besplatan.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 05.07.2016)