predavanje, tribina

Ja od jutra nisam stala - problematika neplaćenog kućanskog rada


vrijeme: 29.04.2016. 19:00
mjesto: MaMa Zagreb, Preradovićeva 18
organizator: Organizacijski odbor osmomartovskog noćnog marša

Organizacijski odbor osmomartovskog noćnog marša vas poziva na tribinu 'Ja od jutra nisam stala - problematika neplaćenog kućanskog rada' u petak, 29. travnja u 19 sati. Na tribini govore Vedrana Bibić, Ankica Čakardić, Ana Rajković i Jelena Tešija uz moderaciju Andreje Gregorina.

Osobno je političko, osim kada je riječ o neplaćenom kućanskom radu. On se i dalje odvija potiho, zanemareno i neprimijećeno, ali svakodnevno. Rodna podjela rada u kućanstvu i društvena reprodukcija odavno su prestale biti ‘vruće’ teme. Međutim, upravo zanemarivanje tih tema dovelo je do rasprava o ‘usklađivanju obiteljskog i poslovnog života’, a opetovano negiranje tog sastavnog dijela svakodnevice dovelo nas je do toga da se ženama sugeriraju ‘fleksibilnije radno vrijeme’ i ‘nestandardni oblici zaposlenja’, valjda kako bi uz posao mogle obavljati i svoju, kako se to želi prikazati, ‘prirodnu zadaću’ spremačica, skrbiteljica i njegovateljica.

Povodom Prvog maja, organizatorice na agendu vraćaju temu neplaćenog kućanskog rada, koja je zanemarena i u radničkom, ali i u feminističkom pokretu.
Kroz razgovor će se propitati kako proizvodni procesi u kapitalizmu utječu na položaj žena i kako je neplaćeni kućanski rad neprimjetno ‘ispao’ iz feminizma, a osvrnut ćemo se i na prebacivanje socijalnih servisa s leđa države na pojedince i pojedinke. Govornice će pružiti povijesni pregled, kao i stanje u zemljama koje su kućanski neplaćeni rad priznale i novčano ga vrednuju, ali i kontekst Jugoslavije i AFŽ-ov pokušaj socijalizacije kućanskog rada.
Dođite na tribinu uoči Prvog maja. Pričat ćemo o bitnim problemima o kojima rijetko kad pričamo, iako često čujemo, a i same izgovorimo “Ja od jutra nisam stala”. Zašto je to tako i kako to promijeniti, pitamo se u petak.

(L.V., 27.04.2016)