festival

Animafest: Više od 300 filmova na ovogodišnjem festivalu


vrijeme: 06.06.2016. - 11.06.2016.
mjesto: Zagreb

Animafest Zagreb - Svjetski festival animiranog filma prikazat će od 6. do 11. lipnja više od 300 filmova gotovo svih žanrova i animacijskih tehnika, od čega je u program Velikih natjecanja uvršteno njih 55 koji, kako ističu organizatori, obećavaju jedno od najzanimljivijih festivalskih izdanja dosad.

Filmovi koji će se natjecati za festivalske nagrade odabrani su između 1700 prijava iz više od 70 zemalja, od 'velesila' animacije, Francuske, Velike Britanije i Kanade, do onih koje se tek trebaju dokazati, Singapura i Libanona.
 
"Velikom interesu filmaša pridonosi i što se laureati Animafesta automatski kvalificiraju za europsku filmsku nagradu Cartoon D'Or, ali i za Oscara, kojega je ove godine dobio prošlogodišnji osvajač nagrade Animafestove publike, 'Bear Story'", napominje se na web stranicama 26. izdanja Animafesta.
 
U kratkometražnu konkurenciju ušlo je 46 filmova, među kojima su i afirmirani autori, poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (Velika Britanija), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodorea Usheva (Kanada), te animacijske zvijezde u usponu, Peter Millard (Velika Britanija), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD).
 
Filmove su prijavili i predstavnici "kreme kineske nezavisne animacije", Lei Lei (autor festivalskog plakata i trailera u Zagrebu 2014. godine), Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An, koji su već sudjelovali na Animafestu.
 
Umjetnički ravnatelj festivala, Daniel Šuljić zadovoljan iznimno plodnom godinom za hrvatsku animaciju, pa su čak četiri filma domaćih autora uvrštena u jaku konkurenciju kratkometražnog filma - "Pokretni elementi" Marka Tadića, "Planemo" Veljka Popovića, "Petrova šuma" Martine Meštrović i kanadsko-hrvatska koprodukcija "Only Lovers Leave to Die" Vladimira Kanića.

Devet filmova u dugometražnoj konkurenciji
 
Izbor filmova za konkurenciju dugometražnog filma donosi devet tematski i tehnikama vrlo različitih filmova, od hvaljene "Anomalise" Charlija Kaufmanna, preko španjolske ekološke senzacije "Psihonauti" Pedra Rivera i Alberta Vazqueza, do američke dokumentarističke senzacije i pobjednika Sundancea, filma "Nuts!" Penny Lane o ekscentričnom geniju Dr. Johnu Romulusu Brinkleyu.
 
Luksemburško-belgijsko-španjolski film "Iznimne priče" Raula Garcie nastajao je devet godina, a rezultat je vizualno raskošna animirana antologija pet kratkih priča Edgara Allana Poea, dok je kolumbijski "Sabogal".Juana Josea Lozana i Sergia Mejie snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti.
 
Iz Rumunjske stiže angažirana "Čarobna planina" Ance Damian, o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr, a iz Francuske "April i izniman svijet" Christiana Desmaresa i Francka Ekinci o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature.
 
Dugometražnu konkurenciju zatvaraju dva japanska filma, znanstveno fantastični "Harmony" Michaela Ariasa i Takashi Nakamure, te cyberpunk priča "Carstvo leševa" Ryotara Makihare, u čijem je središtu John Watson, partner Sherlocka Holmesa.
 
Festival će ugostiti i više od 150 svjetskih filmaša, a poseban gost je belgijski majstor animacije Raoul Servais, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta. Taj stari znanac Animafesta, koji je sudjelovao i na prvom izdanju 1972., primit će nagradu na otvorenju festivala, 6. lipnja.
 
Organizatori najavljuju kako će se ove godine pojačati tradicionalno bogata popratna događanja, poput projekcija na otvorenom.
 
Detaljna ponuda u jedanaest programskih cjelina jedinog hrvatskog festivala A kategorije i jednog od četiri animacijska 'Grand Slama' (uz Annecy, Ottawu i Hirošimu), bit će predstavljena 6. travnja na konferenciji za novinare. (Hina)

Vezane vijesti:

(R.P.B., 30.03.2016)