sajam

Bitka kod Samobora 1441. - Srednjovjekovni sajam 2016.


vrijeme: 06.03.2016.
mjesto: Samobor

Povodom 775 godina grada Samobora u nedjelju, 6. ožujka 2016. na livadi Vugrinščak, podno Staroga grada Samobora, 11. put za redom održat će se srednjovjekovni sajam i bitka koji obilježavaju događaj iz 1441. godine. 

Tradicionalno uprizorenje bitke između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića organizira Samoborski muzej u suorganizaciji s Turističkom zajednicom grada Samobora, Vitezovima zelingradskim i udrugom Oživljena povijest Samobora.

Na livadi će biti postavljen vojni tabor s utvrdama, srednjovjekovnom kuhinjom, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom, kao i bojnim spravama poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli.

Prijepodne će bubnjari gradom izvikivati proglas Magistrata u kojem se upozorava stanovnike na dolazeću opasnost te da bi se trebali skloniti pod zidine starog Samobora dok ne završi bitka. Prije same bitke razgovor suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge uvest će publiku u događaj. Nakon bitke dolaze vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa polaže zastavu i priseže na vjernost. Kaštelan potom objavljuje prisutnima da su pozvani na gozbu i veselicu, a topovi u znak pobjede pozdravljaju kraljicu...

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem sajma, u 11 sati slijedi mimohod vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. U podne počinju radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srednjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi, kazalište lutaka; u 14:30 počinju pripreme, a u 15 sati sama bitka.

Samoborski muzej će u nedjelju 6. ožujka 2016. biti otvoren za posjetitelje od 10 do 18 sati.

Opširnije

 

(D.H.F., 29.02.2016)