predstava

'Malena' Mislava Brečića 22. siječnja premijerno u 'Gavelli'


vrijeme: 22.01.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10

Prva premijera zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta 'Gavella' bit će u petak, 22. siječnja, autorski projekt radijskog i kazališnog redatelja Mislava Brečića 'Malena', predstava najavljena kao moderna bajka za odrasle na razmeđi komedije i melodrame, u čijem je središtu ljubav.

Kako se ističe u najavi, riječ je o ljupkoj ljubavnoj epopeji kojom se Brečić na pozornici 'Gavelle' predstavlja i kao dramski pisac, autor teksta koji istodobno možemo čitati kao razigranu komediju, sjetnu melodramu, modernu bajku za odrasle i partituru jasno artikulirane te nedvosmisleno usmjerene društvene kritičnosti.
 
"U središtu Brečićeve drame upravo je ljubav, lišena ukalupljenosti (malo)građanskih formi i nametnutih stereotipa; ona je ovdje kreativna i pokretačka snaga, uz njenu se pomoć imamo snage mijenjati", dodaje se u najavi.
 
Brečićevi središnji likovi, Sin i Malena, lutaju zbiljskim i izmaštanim prostorima, praćeni Zborom kao predstavnikom naroda koji, tražeći rješenje svog nezadovoljstva, upire prstom, zahtjeva, nameće i odbacuje, različite ideje i koncepte.
 
"Jedna od njih je i terorizam, s čijim metodama i učincima Brečić vodi originalnu, otvorenu polemiku, lišenu optužbe, i možda upravo zato toliko humanu", stoji u njavi.
 
"Posrijedi je obrat u orijentaciji same oštrice društvene kritike: 'Uzrok našeg nezadovoljstva trebamo potražiti u nama samima', misao je upisana u temelje ovog scenskog tkiva. U tom smislu, 'Malena' je i poziv na promjenu, ali ne izvanjsku, već unutrašnju, i to promjenu koja se postiže – romantično, reći će neki – ljubavlju", dodaje se.
 
Sina i Malenu igraju Filip Križan i Anja Đurinović, a glumački ansambl još čine Ozren Grabarić (Inspektor), Ksenija Pajić (Mama), Sven Medvešek (Tata), Dijana Vidušin (Ljubavnica), Jelena Miholjević (Čistačica), Filip Šovagović (Policajac), te, u ulozi Zbora, Perica Martinović, Živko Anočić, Barbara Nola, Ivana Bolanča i Stanislav Kovačić.
 
Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografkinja Tanja Lacko, kostime je napravila Marita Ćopo, koreograf je Matija Ferlin, autor glazbe Stanislav Kovačić a video projekcija Jasenko Rasol, dok je svjetlo oblikovao Zdravko Stolnik.
 
Mislav Brečić (1970.) diplomirao je kazališnu režiju na Kazališnoj akademiji u Utrechtu, Nizozemska. Od 1997. režirao je nekoliko kazališnih predstava i desetine radiodrama, za koje je dobio nekoliko nagrada. Zaposlen je na Hrvatskom radiju kao redatelj radiodrama. (Hina)

(R.P.B., 15.01.2016)