predstava

Hrvatska premijera opere 'Mimi' u HNK-u Zagreb


vrijeme: 18.01.2016.
mjesto: HNK Zagreb

Prva premijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb u novoj godini bit će u ponedjeljak 18. siječnja hrvatska inačica suvremene opere 'Mimi' belgijskog skladatelja Frédérica Verrièresa, koprodukcija s pariškim kazalištem Bouffes du Nord čija je francuska verzija premijerno predstavljena na pozornici HNK-a Zagreb u siječnju 2015. 

Kako se ističe u najavi, djelo praizvedeno u studenome 2014. u francuskom gradu Quimperu predstavlja slobodnu adaptaciju opere "La Boheme" Giacoma Puccinija u interpretaciji istaknutog belgijskog skladatelja Verrieresa.

"Mimi" Belgijanca Verrieresa, jednog od ponajboljih europskih suvremenih skladatelja, oslanja se na Puccinija, no ona nije puka adaptacija, niti je riječ o prebacivanju zapleta u današnje vrijeme ili transpozicija Puccinijeve opere, stoji u najavi.

"Riječ je o djelu koje nastoji iz sadašnjeg rakursa sagledati poznatu operu, koje projicira Puccinijevu junakinju u današnje vrijeme, u 21. stoljeće, analizirajući sve dimenzije ljubavi u suvremenom društvu, dajući joj dvostruku perspektivu - onu Puccinijevu koju dobro poznajemo i onu sadašnju, koja bi mogla biti našom suvremenicom", dodaje se.

Hrvatska premijera s francuskim izvođačima izvedena je u HNK-u Zagreb u siječnju 2015., a za početak nove kalendarske godine zagrebačkoj će se publici na pozornici središnje nacionalne kuće predstaviti u novoj izvođačkoj postavi, s hrvatskim umjetnicima.

Operu koja propituje jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti, pričajući novu priču glavne junakinje Puccinijeve opere, premijerno će pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i Darijana Ivezića te u režiji Guillaumea Vincenta u hrvatskoj inačici izvoditi Leon Košavić, Maja Posavec, Mia Domaćina, Đani Stipaničev, Gorana Biondić i Vanda Winter.

Libreto je napisao Bastien Gallet, dramaturginja je Marion Stoufflet, scenograf James Brandily, kostimografkinja Fanny Broust, a oblikovatelj svjetla Sebastien Michaud, dok je za kompjutersko oblikovanje glazbe zaslužan Robin Meier/Ircam.

O samome djelu, koprodukciji, izazovima i interpretacijama bit će riječi dan ranije, u nedjelju 17. siječnja, u sklopu HNK-ova programa "Ususret premijeri". (Hina)
 
Ususret premijeri: nedjelja, 17. siječnja, 11 sati
Hrvatska premijera: ponedjeljak, 18. siječnja, 19.30 sati
Reprizne izvedbe: 19., 20. i 21. siječnja, 19.30 sati

(D.H.F., 05.01.2016)

Tagovi: premijera, opera