izložba

Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK


vrijeme: 17.12.2015. - 23.12.2015.12,00
mjesto: Zagreb; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u četvrtak, 17. prosinca, u 12 sati, otvara se izložba 'Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu', posvećena hrvatskomu povjesničaru, teologu i pravniku Baltazaru Adamu Krčeliću u povodu 300. obljetnice njegova rođenja.

Baltazar Adam Krčelić (1715. – 1778.) ostao je zapisan kao prvi koji je darovao svoju cjelokupnu ostavštinu (knjige, rukopise i pisma) Kraljevskoj akademiji znanosti u Zagrebu, odnosno njezinoj knjižnici, koja je danas poznatija kao Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Izložba organizirana u povodu 300. obljetnice smrti Baltazara Adama Krčelića obuhvaća knjižnu građu vezanu uz njegov rad, koja se čuva u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Krčelić je pisao na latinskome jeziku i kajkavskome narječju hrvatskoga jezika. Među rukopisima koje je priredio na izložbi će se moći vidjeti njegovo najvrjednije djelo Annue sive Historia ab Anno inclusive 1748. u kojem Krčelić opisuje političke prilike u Hrvatskoj za vrijeme vladavine Marije Terezije, a koje je poslije cenzurirano.

U rukopisu autor piše kritički o tadašnjim prvim ljudima Hrvatske.Među izloženim rukopisima bit će i djelo De regnis Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae notitiae praeliminares koje je posvećeno povijesti Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije s posebnim osvrtom na Arpadoviće i značenje Kolomanova izbora za Hrvatsku 1012. godine. Među tiskanim djelima koja će biti izložena nalazi se Povijest stolne crkve zagrebačke Historiarum Cathedralis Ecclesiae Zagrabiensis Partis primae tomus I. U prvome izdanju Povijest stolne crkve zagrebačke 1754. godine otisnuto je samo nekoliko primjeraka jer je ubrzo nakon početka tiskanja stigla zabrana biskupa Thauzyja. Krčelić je pripremao i drugi svezak Povijesti stolne crkve zagrebačke, no rukopis nije uspio pripremiti za objavljivanje.

Posjetitelji izložbe moći će vidjeti i djelo Sivlenje blasenoga Gazotti Augustina, zagrebechkoga biskupa koje govori o djelovanju zagrebačkoga biskupa Augustina Kažotića te njegovim zaslugama pri utemeljivanju sjemenišne škole u Zagrebu. Djelo je napisano na kajkavskome narječju.
 

(M.K., 16.12.2015)