predstavljanje

Kreativne industrije i projekti londonskog muzeja V&A


vrijeme: 11.12.2015.
mjesto: Zagreb, MDC, Ilica 44/II

Leanne Manfredi iz Victoria and Albert Museum (V&A) iz Londona predstavit će u petak, 11. prosinca, u 10 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu projekte kreativne industrije u V&A-u, svoja iskustva u njihovom organiziranju, što oni znače za suvremeni Muzej te za zajednicu u kojoj on djeluje. 

Victoria and Albert Museum (V&A) u Londonu je najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu. Muzejske kolekcije pripadaju različitim granama umjetnosti, dolaze sa svih kontinenata, a građa je u vremenskom rasponu od početka civilizacije do najnovijih dana. Ovaj je Muzej po mnogočemu izuzetan, pa i u pogledu suvremene muzejske prakse koja kao osnovu stavlja jačanje institucionalne i infrastrukturne podrške u razvoju kreativne i kulturne industrije. 

Posljednjih godina Republika Hrvatska radi na stvaranju platforme koji će kulturni i kreativni sektor usmjeriti u kontekstu održivog gospodarstva. Prema nekim pokazateljima tržište kreativnih industrija je u velikom porastu, govori se da donosi čak  4% udjela u BDP-u. Ono uključuje visku stopu zaposlenosti i produktivnosti što se odražava i u socijalnoj koheziji. Svim baštinskim institucijama i kreativnom sektoru  izazov je pretvoriti svoje proizvode i usluge u ekonomsku snagu. Muzej s kulturnim materijalnim i nematerijalnim te prirodnim dobrima o kojima srbi može se promatrati i s pozicije „čarobnog“ mjesta za generiranje ideja i nadahnuća. V & A je sjajan primjer te prakse koja spaja muzejsku djelatnost i one koji rade u kreativnom sektoru stvarajući uvjete za profesionalnu suradnju. Osmišljavaju se projekti s korporativnim partnerima, piscima, poslovnim ljudima, edukativnim institucijama i sveučilištima te s različitim intelektualcima, koji imaju kvalitete za kreativnost, poduzetništvo i razmjenu znanja i ideja. Među suradnicima jesu druge baštinske ustanove kao npr. The RIBA collections; onedotzero – nezavisna scena kustosa za organizaciju nezaboravnih i zanimljivih događanja, izložbi i doživljaja; Experimental Food Society; Jonathan Ford, osnivač Pearlfishera, vodeći  dizajnerski tim u Velikoj Britaniji; Royal College of Art; Central Saint Martins College of Arts and Design; Design Council itd.

Posebno mjesto u organizaciji i kreiranju programa ima V&A Learning Department koji okuplja različitu ciljanu populaciju kako u galerijama tako i u The Learning Centre-u. Sve aktivnosti ovog odjela imaju poveznicu i inspirirani su V&A zbirkama i izložbama. Pažnja se posvećuje i programima kojima se potiče kulturna raznolikost, pristupačnost skupinama s invaliditetom te skupinama koji trebaju socijalnu uključenost. Leanne Manfredi, prezentatorica, radi na programima suradnje s profesionalcima iz kreativnih industrija u kojima muzeji nalaze svoju novu zadaću. Njihov je cilj da se različitim skupinama ponudi edukacija koja potiče kreativnost kao kvalitetna osnova za osobno usavršavanje/karijeru s jedne strane, odnosno da se potiče prezentacija građe iz Muzeja na što zanimljivije načine s druge strane.

Opširnije 

(D.H.F., 03.12.2015)