koncert

'Sanjive slike' Anamarije Knego i Filipa Faka u 'Zajcu'


vrijeme: 11.11.2015. 20 h
mjesto: Rijeka; Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzejski trg 1

Drugi po redu koncert u sklopu ciklusa Komorni koncerti u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca, pod nazivom 'Sanjive slike', održat će se u srijedu, 11. studenog, u 20 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Sopranistica Anamarija Knego i pijanist Filip Fak izvodit će operne arije te izbor popijevki hrvatskih skladatelja.

U prvom dijelu koncerta na programu su popijevke „Udaljenoj ljubi“, „Požuda domovine“ i „Kamena djeva“ Ferda Wiesnera Livadića, „Tuga djevojke“, „Tuga“, „Dvije ptice“ i  „An die Frühlingswinde“ (Na vjetrovima proljeća) Vatroslava Lisinskog te „Stille Sicherheit“ (Mirna sigurnost), „ Du bist wie eine Blume“ (Ti si kao cvijet), „Am fernen Horizonte“ (Na dalekim horizontima) i „Traumbild“ (Sanjive slike) Franje Krežme.

Nakon stanke, u drugom dijelu koncerta publika će imati prilike uživati u opernim arijama Aide iz istoimene Verdijeve opere: Ritorna vincitor, ariji iz 1. čina opere te Qui Radamès verrà … O, patria mia, recitativu i ariji iz 3. čina opere, potom ariji Poveri fiori, odnosno ariji Adriane iz 4. čina opere „Adriana Lecouvreur“ Francesca Cilèe te u Tatjaninom prizoru s pismom iz 2. čina opere „Evgenij Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Ovom prigodom valja naglasiti da među posljednje međunarodne uspjehe sjajne, mlade riječke sopranistice Anamarije Knego ulazi i nedavno sudjelovanje na 15. izdanju Natjecanja Montserrat Caballé u Zaragozi u Španjolskoj gdje je  od ukupno 304 sudionika iz 57 zemalja ušla u finale.

Ove sezone, Anamariju Knego slušat ćemo, osim u recitalu „Sanjive slike“ u Mramornoj dvorani, ponovno kao Tatjanu u operi Petera Ilija Čajkovskog „Evgenij Onjegin“, i kao Kleopatru u operi Georga Friedricha Händela „Julije Cezar u Egiptu“, a već smo je imali prilike gledati na Svečanom koncertu povodom 130. obljetnice kazališne zgradepočetkom listopada.

Riječki pijanist Filip Fak diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu te stekao Diplome de Concert. Kao solist nastupao je diljem Hrvatske, u desetak europskih zemalja i SAD-u. Nastupao je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i komornim ansamblima, i surađivao s renomiranim dirigentima kao što su Alun Francis, Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i dr. Osobito značajan je bio nastup na međunarodnom EPTA-inom natjecanju Svetislav Stančić, na kojem je, kao najmlađi natjecatelj, uz Zagrebačku filharmoniju izveo jedno od najzahtjevnijih klavirskih djela - 2. Brahmsov klavirski koncert. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa.

Filip Fak se bavi i skladanjem te je dosad uglavnom skladao djela za klavir, izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu, a neka i nagrađivana. Od nagrada ističu se: Nagrada Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc Grand Prix Lions cluba, posebna nagrada EPTA-e, te više prvih nagrada na državnim natjecanjima. Od 2009. godine radi na Muzičkoj akademiji.

(R.P.B., 06.11.2015)